Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

Domoljublje i promicanje nacionalnih interesa

Izborni program

Odvažno za Hrvatsku

Domoljublje i promicanje nacionalnih interesa

Domoljublje je naša vodilja, a ono danas znači raditi na političkom pozicioniranju i gospodarskom jačanju Hrvatske, kao i na njegovanju hrvatske povijesti, kulture i identiteta u vremenu globalnih odnosa. Uvažavajući druge, držimo do svojih vrijednosti i tradicija te težimo k zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske kako bismo i u idućim desetljećima zadržali ono što nas stoljećima krasi. Kroz naše politike gajimo osjećaj zahvalnosti prema onima koji su nas trajno zadužili i težimo da svojoj djeci ostavimo domovinu kojom će se dičiti. Ponosni na svoje nasljeđe, Hrvatsku danas promičemo kao srednjoeuropsku i mediteransku zemlju, učvršćenu članstvom u Europskoj uniji i NATO-u.

Domovinski rat, kamen temeljac suvremene Hrvatske. Naše je ishodište pravedan i obrambeni Domovinski rat, u kojemu su hrvatski branitelji imali predvodničku ulogu. U današnje vrijeme, važno je njegovati povijesne istine kroz obrazovanje i kulturu te očuvati specifičnosti našega naroda i prenositi ih na nove generacije. U tome važnu ulogu imaju brojne objavljene knjige i filmovi o hrvatskoj povijesti, što smo snažno poticali i kojih treba biti više, jer to je jedan od načina očuvanja hrvatske povijesti, jačanja osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu te buđenja ponosa i zajedništva koji su nam prijeko potrebni za uspješno nošenje sa svim izazovima. Tom cilju pridonose i novootvoreni muzeji i zbirke Domovinskog rata, ali i digitalizacija kulturne baštine koju smo pokrenuli, koje mladim generacijama približavaju povijesne činjenice na kojima mogu izgrađivati svoj nacionalni identitet.

Ne damo na Oluju ni hrvatske branitelje, kao što ni oni nisu dali na Hrvatsku!

Andrej Plenković, Knin, 5. kolovoza 2018.

Vraćena prava hrvatskim braniteljima. Hrvatska je izgrađena na žrtvi hrvatskih heroja na brojnim bojištima diljem domovine i zbog toga ćemo nastaviti braniti dostojanstvo hrvatskih branitelja i dignitet Domovinskog rata. Bez te žrtve, ne bi bilo slobodne Hrvatske. Dva ministra naše vlade generali su pobjedničke Hrvatske vojske. Donijeli smo novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kojim smo vratili ukinuta prava, a bolje uredili stečena prava. Brinemo se i brinut ćemo se o hrvatskim braniteljima da dostojanstveno žive u slobodnoj Hrvatskoj, uz kvalitetnu zdravstvenu skrb, stambeno zbrinjavanje, izgradnju veteranskih centara, poticanje braniteljskih udruga i podršku samozapošljavanju branitelja. U tom ćemo smjeru nastaviti, jer je to naša odgovornost kao državotvorne stranke koja je pratila i predvodila napore branitelja. Naša je vlada sufinancirala više od sto spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu na području Hrvatske te dva na području BiH. Za osam masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata izgradili smo spomen-obilježja, a prvi je put donesen i jedinstveni Zakon o nestalima.

Snažnija Hrvatska vojska. Domoljublje danas iskazujemo jačanjem Hrvatske vojske, koja je pouzdani partner u Europskoj uniji, oslonac saveznicima u NATO-u i garancija sigurnosti Hrvatske u sve neizvjesnijem svijetu punom sigurnosnih ugroza. Ojačali smo našu vojsku, poboljšali materijalna prava naših vojnika te vratili vojsku među hrvatski narod, u Vukovar, Ploče, Pulu, Sinj i Varaždin. Nakon 15 godina donijeli smo novu Strategiju nacionalne sigurnosti i razvijamo učinkovit sustav domovinske sigurnosti, jačajući sve njegove komponente, od policije do civilne zaštite i vatrogastva. Osnažili smo i hrvatske kibernetičke sposobnosti. Nakon 28 godina vratili smo MIG hrvatskoga junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina, što je velik uspjeh naše vojne i civilne diplomacije. Pokrenuli smo nabavu višenamjenskog borbenog aviona, jer želimo modernizirati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i cilj nam je taj postupak dovršiti do kraja mandata ove vlade.

Dan državnosti ponovno 30. svibnja. Sve države svijeta slave posebne dane svoje povijesti kada su izvojevali najveće pobjede, i na njima grade narodno zajedništvo, nacionalni identitet i državnost. Naš HDZ ključan je akter povijesnog vremena stvaranja hrvatske države. Zato se možemo ponositi time što smo vratili Dan državnosti na 30. svibnja. Na taj povijesni dan, kada je komunistički jednopartijski sustav odbačen u povijest, prvim zasjedanjem demokratski izabranog Hrvatskog sabora obnovljena je hrvatska državnost slobodno izraženom voljom hrvatskog naroda. I upravo je taj dan ishodište svih promjena koje su uslijedile sve do međunarodnog priznanja Hrvatske i pobjede u Domovinskom ratu.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata – 18. studenoga. Naša je dužnost da ogromnu žrtvu hrvatskog naroda i naših branitelja za obranu slobode nikada ne zaboravimo i zato ćemo, od ove godine 18. studenog obilježavati kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Odsad je to neradni dan, čime smo svima koji se žele pokloniti žrtvi Vukovara olakšali odlazak u Grad Heroj. Grad Vukovar bit će proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta i u njemu će se krajem ove godine vijoriti hrvatski stijeg na obnovljenom i ponosnom vukovarskom vodotornju. S obzirom na pretrpljena ratna razaranja, radimo na donošenju posebnog zakona o razvoju Grada Vukovara kojim želimo stvoriti pravni okvir za privlačenje ulaganja i olakšano poslovanje gospodarstvenicima.

Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana. Na inicijativu predsjednice Republike u povodu 20. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana, Vlada je predložila, a Hrvatski sabor uspostavio visoko odlikovanje Velereda predsjednika Republike Franje Tuđmana za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državnog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvornosti i duhovnih vrednota hrvatskog naroda. Tim se odlikovanjem prvi hrvatski predsjednik uvrstio u red najviših hrvatskih državnih poglavara, kao izraz zahvalnosti hrvatskog naroda njegovim povijesnim zaslugama. Velered se dodjeljuje hrvatskim državljanima na obljetnicu smrti dr. Tuđmana.

Zaštita interesa hrvatskog naroda u BiH i u drugim državama. Odlučno ćemo se i ubuduće zalagati za Hrvate u BiH, koji su zalog uspješne suradnje s Bosnom i Hercegovinom, čiji ćemo europski put i dalje snažno podržavati. Važno nam je osigurati ravnopravnost Hrvata u BiH, za što je potrebno promjenama u izbornom zakonodavstvu osigurati puno poštovanje hrvatskog naroda kao jednog od triju konstitutivnih naroda. Podupiremo strateške institucije Hrvata u BiH: Sveučilište u Mostaru, Sveučilišnu kliničku bolnicu i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, surađujemo s institucijama hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH na projektima od posebnog značaja za Hrvate (vrtići, škole, studentski domovi, domovi zdravlja, domovi za starije i nemoćne, centri za mlade, muzeji, infrastrukturni projekti). Ostanak i prosperitet hrvatskog naroda u BiH osiguravamo i kroz potporu projektima iz gospodarstva, turizma, poljoprivrede, te kroz potporu mladima studentskim stipendijama. Otvorili smo konzulate u Livnu i Vitezu, predstavništva Hrvatske gospodarske komore i snažno podržali otvaranje dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Mostaru i Sarajevu. Nakon 15 godina, uspostavili smo avionsku liniju Mostar – Zagreb. Štitimo hrvatsku granicu, ali ne tako da podignemo bodljikavu žicu između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH. Brojnim projektima podržavamo Hrvate u susjednim državama i njihove kulturno-umjetničke aktivnosti kako bismo očuvali svoj identitet, jezik i običaje. Osobito skrbimo o Hrvatima u Srbiji gdje smo osigurali osnivanje lektorata hrvatskog jezika u Novom Sadu, kao i tiskanje udžbenika na hrvatskom jeziku, te osigurali povratak rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu hrvatskoj zajednici. Poduprli smo strateški projekt kupnje zemljišta za sjedište novinarsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ te najznačajniji strateški projekt Hrvata u Republici Srbiji – izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Reaktivirali smo međuvladine mješovite odbore s Mađarskom, Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom, a pokrenuta je inicijativa osnivanja međuvladinog mješovitog odbora s Češkom te je u pripremi slična inicijativa sa Slovačkom. Nastavit ćemo se zauzimati za prava hrvatskog naroda u drugim susjednim zemljama prema načelu uzajamnosti, osobito u Sloveniji, Italiji, Austriji i na Kosovu.

S aspekta hrvatskih nacionalnih interesa, nova predsjednica Komisije izrazito je dobro rješenje za Hrvatsku.

Andrej Plenković, pregovarač EPP-a u izboru čelnih europskih dužnosti 2. srpnja 2019.

Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. HDZ njeguje zajedništvo hrvatskog naroda u domovini, susjednim zemljama i iseljeništvu. U tri smo godine udvostručili financijska sredstva za programe i projekte pripadnika hrvatske nacionalne manjine s tri milijuna na šest milijuna kuna godišnje. U istom smo razdoblju financirali više od 1.500 projekata za hrvatsko iseljeništvo. Donijeli smo Zakon o hrvatskom državljanstvu kojim je olakšano stjecanje tog temeljnog prava Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj. Otvorili smo mogućnost besplatnog učenja hrvatskog jezika putem interneta, koji je do sada pohađalo više od 5.200 korisnika. Predano ćemo i dalje raditi na afirmiranju hrvatskog iseljeništva i zaštiti prava Hrvata izvan domovine, kao i na stvaranju poticajnih uvjeta za njihov povratak.

Učvršćivanje hrvatskog suvereniteta. Danas je Hrvatska uvažen akter u Europskoj uniji, utjecajnija nego ikada prije, zahvaljujući čemu možemo uspješnije promicati svoje nacionalne interese, gospodarstvo i kulturu. U protekle tri godine, ostvarili smo značajne vanjskopolitičke uspjehe: predsjedali smo Odborom ministara Vijeća Europe, Srednjoeuropskom inicijativom, Inicijativom Kina+17, Dunavskom strategijom i Dunavskom komisijom. HDZ će nastaviti odlučno učvršćivati suverenitet Hrvatske kroz članstvo u Europskoj uniji i NATO-u te koristiti sve dostupne mehanizme za osnaživanje globalnog utjecaja Hrvatske, jačanja njene prepoznatljivosti i promicanja nacionalnih interesa.

Prvo predsjedanje Vijećem Europske unije. U trećem desetljeću samostalnosti Hrvatska je prvi put za kormilom Europske unije. Tijekom našeg predsjedanja, pod sloganom „Snažna Europa u svijetu punom izazovaˮ, promičemo četiri krovna prioriteta koji ujedno odražavaju ono što je važno za Hrvatsku i za naše građane. Prvi je prioritet „Europa koja se razvijaˮ na uravnotežen i uključiv način, u korist svih država članica i regija, jer od EU očekujemo da bude zamašnjak našeg gospodarskog i društvenog razvoja. Drugi je prioritet „Europa koja povezujeˮ kroz razvoj prometne, digitalne i energetske infrastrukture te kroz obrazovanje i kulturu, jer smo svjesni koliko nas je razvojno koštala nedovoljna umreženost s razvijenom Europom. Treći je prioritet ostvarivanje „Europe koja štitiˮ, od unutarnjih i vanjskih ugroza, ali i od socijalne nesigurnosti, jer dobro znamo koliko nam članstvo pomaže u učinkovitijem nadziranju svojih granica i smanjivanju društvene nejednakosti. Četvrti je prioritet „Utjecajna Europaˮ, koja je međunarodni čimbenik i predvodnik u mnogim globalnim pitanjima, čime se jača i položaj Hrvatske u svijetu.

Osim spomenutih prioriteta, tijekom hrvatskog predsjedanja imat ćemo posebnu odgovornost oko rješavanja ključnih aktualnih političkih tema u Uniji: utvrđivanje mandata za pregovore o budućim odnosima Europske unije i Ujedinjene Kraljevine nakon njezinog uređenog povlačenja iz Unije, donošenje Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije za razdoblje 2021. – 2027., pokretanje Konferencije o budućnosti Europe te rasprava o Europskom zelenom planu. Kao i dodatan impuls politici proširenja na europskoj razini, utemeljenoj na vrednovanju individualnih postignuća svih država jugoistočne Europe, organizirat ćemo Zagrebački sastanak na vrhu u svibnju 2020. Uspješnim ostvarenjem tih prioriteta i ciljeva želimo ojačati položaj Hrvatske u Europskoj uniji.

HDZ u EPP-u. U posljednje smo tri godine znatno povećali ugled HDZ-a u Europskoj pučkoj stranci (EPP), najjačoj europskoj političkoj obitelji desnog centra, koja je svoj izborni Kongres, održala u studenom u Zagrebu i time odala priznanje HDZ-u kao respektabilnoj članici europskih pučana. Bio je to najveći međunarodni politički skup koji je dosad održan u Hrvatskoj. Štoviše, predsjednik HDZ-a imenovan je još u svibnju 2019. za jednog od dva pregovarača EPP-a za izbor čelnih europskih dužnosti. Usto HDZ ima potpredsjednika Mladeži EPP-a, potpredsjednicu Zajednice žena EPP-a te potpredsjednika Europskog udruženja malih i srednjih poduzetnika EPP-a. Također, iz redova HDZ-a su i potpredsjednica Europske komisije, glavna tajnica Vijeća Europe te članica Europskog revizorskog suda. Krajem travnja 2017. u Dubrovniku je održan 11. Kongres Mladeži Europske pučke stranke (YEPP). Nastavit ćemo se aktivno zalagati za veću prisutnost hrvatskih stručnjaka i političara u europskim i međunarodnim organizacijama, jer time jačamo i hrvatski utjecaj u svijetu.

Nastavili smo podupirati sve segmente i dijelove knjižnog lanca kroz izravne i neizravne potpore piscima i prevoditeljima. To uključuje stipendije i stimulacije, potpore izdavačima za izdavanje knjiga, financiranje otkupa knjiga za narodne knjižnice. Kroz međunarodnu suradnju financiramo prevođenje hrvatskih autora na strane jezike.

Andrej Plenković, Interliber, 12. studenoga 2019.

Promicanje hrvatske kulture i identiteta. Povećali smo proračun Ministarstva kulture koji sada iznosi gotovo jedan posto državnog proračuna i uveli niz mjera za poboljšanje statusa umjetnika. Usvojili smo pet zakona iz područja kulture, te u Zakon o audiovizualnim djelatnostima uključili i industriju videoigara, kao brzorastuću industriju u Hrvatskoj. Paketom zakona o knjižnicama, muzejima, arhivima i arhivskom gradivu prilagođavamo se digitalnom vremenu i digitaliziramo arhivsku građu i kulturnu baštinu. Promičemo predstavljanje hrvatske umjetnosti i kulture u Europi i svijetu, čime predstavljamo Hrvatsku kao zemlju bogate kulturne baštine, ali i kreativnih suvremenih izričaja na svim područjima umjetnosti. Ostajemo pouzdan partner i oslonac brojnim kulturnim i znanstvenim ustanovama. Njegovanje našeg kulturnog identiteta, zaštita baštine, podrška stvaralaštvu i kreativnim industrijama, promocija hrvatske kulture i umjetnosti u domovini i svijetu te međunarodna suradnja ostaju naše trajne zadaće.

Očuvanje naše tradicije i kršćanskih korijena. Naša pripadnost kršćanskoj tradiciji jedan je od osnovnih elemenata našeg identiteta i kulture i ima veliki utjecaj na oblikovanje svih društvenih odnosa. Držimo važnim uvijek isticati da njegujemo svoju privrženost Crkvi, a temeljna kršćanska, moralna i etička načela promovirat ćemo u svojim politikama. Kroz stalni dijalog s predstavnicima Katoličke Crkve, ali i dijalog s predstavnicima svih ostalih manjinskih vjerskih zajednica, nastavljamo graditi tolerantno i uključivo društvo u kojemu svaki građanin slobodno može ispovijedati svoju vjeru.

Mi smo imali tragediju 90-tih zbog takve politike. Zbog politike Slobodana Miloševića moja je zemlja patila – 15 tisuća mrtvih i 37 milijardi dolara ratne štete. Mi smo siti širenja lažnih informacija, a ovo je baš jedan takav primjer, kada se Hrvatska nastoji prikazati u negativnom svjetlu. Vi ćete pokušavati, ali to će uvijek naići na vrlo snažan odgovor zemlje koja je demokratska, koja je europski orijentirana.

Andrej Plenković srpskom zastupniku u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, 26. lipnja 2018.

Ponosne mlade generacije. Svijest o podnesenoj žrtvi za slobodu i ponos na izvojevanu pobjedu u Domovinskom ratu kao i znanje o svijetlim i tamnim događajima iz hrvatske povijesti trebamo prenositi na naše mlade. Tako će oni s jednakim žarom danas voljeti Hrvatsku i s optimizmom graditi uključivo i moderno društvo. Zato smo u protekle tri godine osigurali da preko 120 tisuća djece posjeti Vukovar, ali i brojne druge gradove simbole Domovinskog rata, poput Knina. Kroz reformu školskih kurikula stvaramo poticajno okruženje za odgoj samosvjesnih mladih generacija koji će Hrvatsku razvijati u budućnosti, svjesni važnosti pomirbe unutar hrvatskog društva, njegujući pritom kulturu sjećanja, uz jasnu osudu totalitarnih režima.