Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

Prvi mandat za podizanje standarda u Hrvatskoj i u HDZ-u

Izborni program

Odvažno za Hrvatsku

Prvi mandat za podizanje standarda u Hrvatskoj i u HDZ-u

Jačanje desnog centra. U prvom mandatu i na čelu HDZ-a i Vlade predano smo radili na ostvarivanju svojih izbornih obećanja. Uz vašu potporu HDZ je ostvario mnoga postignuća na dobrobit hrvatskih ljudi. U protekle četiri godine nastavili smo jačati desni centar i HDZ kao domoljubnu i okupljajuću stranku kakvom ju je vidio i prvi predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Na desnom centru okuplja se većina hrvatskog naroda, jer to je mjesto na političkom spektru koje može donijeti prosperitet državi i društvu, bez razjedinjenosti i podjela. To je pozicija domoljublja iz koje se može graditi zajedništvo hrvatskog naroda i mogu ostvarivati strateški prioriteti. Zato na nadolazećim stranačkim izborima odlučujemo o smjeru i ulozi HDZ‑ a u hrvatskom društvu i o tome kakve su politike nužne za boljitak Hrvatske.

Poštujući dignitet Domovinskog rata, jedinstvenim i kvalitetnim Zakonom o hrvatskim braniteljima očuvali smo dostojanstvo onih koji su dali najviše za Hrvatsku. Kao znak poštovanja za sve što im dugujemo kao slobodni ljudi, predsjedanje Europskom unijom posvetili smo hrvatskim braniteljima i svima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku. Danas sve naše branitelje i sve koje su sudjelovali u stvaranju suvremene Hrvatske pozivamo da nam se pridruže u borbi za gospodarski uzlet Hrvatske. Treba nam njihova pomoć i potpora, njihov entuzijazam i ljubav za Hrvatsku.

Vlada SDP-a zadužila nas je sve za preko 70 milijardi kuna, više od ukupnog troška izgradnje svih naših autocesta. Izgubili su 40 tisuća radnih mjesta, a mi stvorili 100 tisuća novih.

Andrej Plenković, KD Vatroslava Lisinskog, 18. lipnja 2019.

Godine podizanja standarda. U našem mandatu ostvarili smo brojna postignuća. U protekle tri godine, mirovine su narasle dvaput više, a minimalna i prosječna plaća triput više nego u mandatu prethodnih triju vlada. Minimalna plaća povećana je za 750 kuna, a prosječna neto plaća za 912 kuna. Najniža mirovina povećana je za 227 kuna, a prosječna mirovina za 302 kune. Broj zaposlenih najveći je od neovisnosti, a nezaposlenost nikada manja. Značajno smo povećali socijalna davanja, rodiljne i roditeljske naknade. BDP raste za oko 3%, ali na zdravim osnovama i bez zaduživanja. Javni dug smo smanjili za gotovo 13 postotnih bodova BDP-a, što nas svrstava u sam vrh zemalja EU po brzini smanjivanja javnog duga. Do 2022. cilj nam je smanjiti javni dug na 61,6% BDP-a. Sve to postižemo uz smanjenje poreza i rasterećenje gospodarstvenika od nepotrebnih administrativnih obveza. Rastu izvoz, investicije i drugi ekonomski pokazatelji. Nižemo rekordne prihode od turizma. Svemu tome pridonijelo je odgovorno vođenje javnih financija, koje nam je omogućilo vraćanje investicijskog kreditnog rejtinga. Zbog međunarodnog financijskog položaja države, kamate za gospodarstvo i građane značajno su povoljnije, a naše gospodarstvo može lakše privlačiti strane ulagače, što je ključno za ubrzanje rasta i podizanje standarda naših građana.

Vodimo sveobuhvatnu pronatalitetnu politiku, izmijenili smo zakonodavstvo radi ubrzavanja sudskih postupaka i uveli smo strože kazne, olakšali smo položaj blokiranima čiji se broj kontinuirano smanjuje, povećali smo ulaganje u znanost, obrazovanje, kulturu i šport. Potičemo izvrsnost i uvođenje novih tehnologija na svim područjima. Racionaliziramo, digitaliziramo i profesionaliziramo javnu upravu kako bi bila pristupačnija, brža i na usluzi građanima. Istodobno, osiguravajući veća proračunska sredstva i potičući razvojne projekte osnažujemo općine, gradove i županije, kako bi se odluke mogle donositi bliže građanima. I na tom putu namjeravamo, danas s puno boljeg polazišta, nastaviti još intenzivnije i još uspješnije raditi, uvjereni da samo s takvom politikom HDZ može dobiti povjerenje većine birača.

Jačanje stranke: novi statut, demokratski izbori i zdrave financije. Donošenjem novog Statuta na zadnjem saboru u svibnju 2018., kao što smo bili obećali u prvom programu, nastavili smo daljnju demokratizaciju stranke uvođenjem načela „jedan član, jedan glas” u izboru za vodeće stranačke dužnosti. Ujedno smo ojačali učinkovitost stranke te redovito imamo besprijekorna izvješća državne revizije o poslovanju. Nadolazeći će izbori postaviti novi demokratski standard u našoj stranci i osnažiti naše zajedništvo.

Za razliku od stanja koje smo zatekli, odgovornim upravljanjem financijski smo konsolidirali stranku, koja posluje uredno, bez kreditnih zaduženja – nije više u minusu, već ostvarujemo pozitivno poslovanje.

U protekle tri i pol godine nailazili smo na brojne prepreke za koje smo zajedno pronalazili rješenja. Odluke koje smo donosili imale su izravan učinak na bolji život građana diljem Hrvatske. Središnja stranačka tijela preuzimala su odgovornost, predlagala i potvrđivala smjer djelovanja stranke, raspravljala i aktivno sudjelovala u oblikovanju javnih politika. U dijalogu s našim županima, gradonačelnicima i načelnicima te predsjednicima županijskih, gradskih i općinskih organizacija HDZ-a pronalazili smo rješenja, pokretali i realizirali mnoge projekte od lokalnog značaja. Pritom smo uvijek uvažavali činjenicu da oni koji su najbliže našim članovima najbolje poznaju njihove potrebe.

Nacionalni interes ispred stranačkih i osobnih ambicija. Tijekom svoga mandata mnogo smo se puta našli u situaciji koja je zahtijevala veliku odgovornost. No kada su se donosile dalekosežne odluke, uvijek smo bili spremni odvažno odgovoriti. HDZ je u protekle četiri godine bio pred ključnim izborom. Prvi je put u povijesti HDZ rušio svoju vladu 2016., a u travnju 2017. odbacili smo nelojalnog partnera iz Vlade, koji je pokušavao srušiti ministra financija u okolnostima izbijanja i upravljanja krizom u Agrokoru. Tada nismo išli na izvanredne parlamentarne izbore, iako je to bila mogućnost, već smo stavili interes države, radnika, brojnih dobavljača, obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava i poreznih obveznika na prvo mjesto – ispred stranačkih i osobnih interesa. Bili smo svjesni da bi novi izbori tada uzrokovali političku nestabilnost koja bi bila pogubna za Hrvatsku, jer bi slom Agrokora, čiji je dug iznosio čak 16% našeg BDP-a, bio koban za hrvatsko gospodarstvo i financijsku stabilnost zemlje, a deseci tisuća ljudi ostali bi bez posla.