Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

HDZ kao predvodnik potrebnih promjena

Izborni program

Odvažno za Hrvatsku

HDZ kao predvodnik potrebnih promjena

Nalazimo se pred mnogim izazovima koji našu stranku dovode pred ispit zajedništva. HDZ je kroz povijest pokazivao hrabrost, a naši su ga članovi uvijek vidjeli kao stožernu političku stranku koja predvodi hrvatski narod, koja ima jasnu viziju i koja se prilagođava izazovima vremena. Da bi HDZ ostao najjača hrvatska stranka potrebno je snažiti stranačku infrastrukturu, učvrstiti jedinstvo stranke i poboljšati njeno unutarnje funkcioniranje, zalagati se za još više etičke standarde te ojačati kadrovski potencijal stranke, kako bismo bili rasadnici pametnih javnih politika za Hrvatsku 21. stoljeća.

Dinamična stranka. Stranku namjeravamo nastaviti voditi demokratski i transparentno, jačati povezanost središnjih tijela stranke s njenim organizacijskim oblicima na svim razinama. Želimo unaprjeđivati stranačke kapacitete i sposobnost za političko nadmetanje te jačati načelo supsidijarnosti i preuzimanje odgovornosti svakog stranačkog tijela u okviru njegove nadležnosti. Cilj nam je podići operativnu sposobnost stranke i razinu učinkovitosti službi unutar središnjice, koje treba dodatno ojačati i profesionalizirati.

Još bolje funkcioniranje stranke. Želimo poboljšati funkcioniranje stranke kroz veću uključenost svih članova, kroz praćenje učinka stranačkih organizacija, uspostavu dvosmjerne komunikacije s članstvom i jačanje jedinstva stranke. Kao stranka moramo imati bolju protočnost informacija u oba smjera: iz svojih lokalnih organizacija o lokalnim potrebama građana, kao i s nacionalne razine o uspješnim mjerama i rezultatima rada Vlade.

Jedinstvena nacionalna organizacija. Želimo zajedno s vama graditi HDZ kao jedinstvenu nacionalnu organizaciju koja diše punim plućima, koja je svjesna važnosti nacionalne politike i njenih ciljeva, koja se za svoju politiku odlučno bori, koja svoju politiku spremno zastupa i koja se pred svojim biračima snažno pozicionira u odnosu na ona pitanja koja su im važna.

Viši etički standardi. Odlučni smo još predanije raditi na otklanjanju određenih negativnosti, podizati etičke standarde i graditi HDZ kao stranku odgovornih pojedinaca. S takvim HDZ-om radit ćemo na vraćanju povjerenja građana u politiku i izgrađivati vjerodostojnost svih državnih institucija. Otklanjat ćemo sve pojave nezakonitih radnji koje ugrožavaju izgradnju moderne i učinkovite državne uprave, guše gospodarstvo i otežavaju provedbu ozbiljnih reformi. Svjesni smo pritom i političkih pogrešaka pojedinaca u svojim redovima koji su naštetili imidžu stranke i tako umanjili naša postignuća te narušili percepciju HDZ-a kod dijela hrvatskih birača. Osjetljivi smo na svaku pojavu nezakonitosti i korupcije, jer kolektiv ne smije biti žrtva grijeha pojedinaca, a svatko od nas ogledalo je HDZ-a. Počevši od sebe, svi zajedno trebamo graditi HDZ koji će biti lišen svake krive percepcije.

Oni narodi i one države koje se zatvore u uske okvire, koje se hrane vlastitim egoizmom i isključivošću, koje ne bi sjedile za velikim stolovima za kojima se razmatra budućnost Europe i svijeta, takve države i njihova politička vodstva bila bi nedorasla i neodgovorna pred svojim narodom. A HDZ, dragi prijatelji, nije takav! Hrvatska koju mi vodimo nije takva! Pogotovo nije takva danas, kada o svojoj sudbini sami odlučujemo! A odlučujemo sami zato što smo odavno osigurali međunarodno priznanje, teritorijalni integritet i državni suverenitet, i to upravo zahvaljujući HDZ-ovim vladama!

Andrej Plenković, KD Vatroslava Lisinskog, 18. lipnja 2019. – 30. obljetnica HDZ-a

Kadrovski potencijal stranke. Moramo se suočiti s činjenicom da nam članstvo u prosjeku stari te da stranka, osim nužne prilagodbe svoje komunikacijske strategije digitalnom dobu, mora programski i organizacijski biti privlačna mladima i novim generacijama. Za stranačke aktivnosti moramo bolje iskoristiti značajan kadrovski potencijal koji imaju stranačke lokalne organizacije, stranački stručni odbori, HDZ-ove koordinacije u inozemstvu, kao i naše zajednice koje obogaćuju stranački rad – Mladež HDZ-a, Zajednica žena „Katarina Zrinski”, Zajednica utemeljitelja „dr. Franjo Tuđman”, Zajednica branitelja „Gojko Šušak”, Akademska zajednica „dr. Ante Starčević” te Zajednica poduzetnika i obrtnika. Posebnu pozornost u idućem mandatu posvetit ćemo temeljnim ograncima, koji predstavljaju osnovnu strukturu naše stranke. Usmjerit ćemo se i na jačanje stranačkih organizacija u onim sredinama gdje već nekoliko izbornih ciklusa postižemo slabije rezultate. Poticat ćemo i dalje uključivanje i snažnije sudjelovanje žena i mladih u tijelima HDZ-a na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Možemo se ponositi time što iz redova HDZ-a imamo potpredsjednicu Europske komisije, Dubravku Šuicu, glavnu tajnicu Vijeća Europe, Mariju Pejčinović Burić te članicu Europskog revizorskog suda, Ivanu Maletić, a na proteklim parlamentarnim, lokalnim i europskim izborima iznjedrili smo niz mladih zastupnica i zastupnika, župana, gradonačelnika i načelnika, koji predstavljaju novu generaciju i budućnost HDZ-a i Hrvatske.

Nastavit ćemo podupirati rad Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta, a osobito Političke akademije, koja prenoseći znanja i iskustva, mlade priprema za sve aktualne izazove s kojima se hrvatsko društvo suočava.

Pametne javne politike. Želimo još bolje promišljati javne politike kroz uključivanje kvalitetnih ljudi, kroz stručne odbore, naše zajednice i zakladu. Sve te napore trebamo pretvoriti u rasadnike ideja za kreativno, ambiciozno i kompetentno osmišljavanje budućeg razvoja Hrvatske i razvoja hrvatskog društva. Značajan potencijal vidimo i u poticanju većeg uključivanja mladih i žena, što smatramo posebno važnim u idućem mandatu.

Snaga koja ujedinjuje. HDZ ima energiju, znanje, samopouzdanje i ljude koji su potrebni za rješavanje svih civilizacijskih, gospodarskih, kulturnih i demografskih problema hrvatske države. HDZ treba ostati snaga koja ujedinjuje i nikoga ne odbacuje u jačanju pluralizma, naprednog tržišnog gospodarstva i društvene sloge oko temeljnih nacionalnih interesa.

Pozivamo vas da nastavimo biti HDZ s vizijom, koji na svim razinama hrabro promiče ciljeve naše stranke, odlučno se boreći protiv podjela u društvu. HDZ je oduvijek znao odgovoriti na aktualne probleme i pitanja svog vremena. To je imperativ i sadašnjeg djelovanja, jer bez takvog HDZ-a nema bolje Hrvatske!