Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

Novi odgovori na nove izazove

Izborni program

Odvažno za Hrvatsku

Novi odgovori na nove izazove

Devedesetih godina prošlog stoljeća HDZ je bio pokret koji je ujedinio, obranio i vodio Hrvatsku prema slobodi, neovisnosti, demokraciji i tržišnom gospodarstvu. Tada je hrvatsko pitanje bila borba za suverenu i slobodnu državu hrvatskoga naroda i ispunjenje tog tisućljetnog sna, koji je konačno ostvaren pobjedom u Domovinskom ratu za koju su brojni hrvatski domoljubi dali svoj život. U tridesetoj godini hrvatske demokracije i na 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, Hrvatska i HDZ kao najjača stranka, pred novim su izazovima na koje moramo pravovremeno naći odgovore. Naša je zadaća graditi svoju politiku na političkoj i intelektualnoj ostavštini dr. Franje Tuđmana i naših utemeljitelja, jačati stranku i staviti je u funkciju rješavanja ključnih pitanja za suvremeno hrvatsko društvo.

Hrvatsko pitanje više nije pitanje neovisnosti i suvereniteta, jer to smo pitanje riješili stvaranjem države, međunarodnim priznanjem i pobjedom u Domovinskom ratu. Danas je to pitanje demografskog opstanka, ostanka, prosperiteta i sigurnosti hrvatskog naroda od Savudrijske vale do Iloka, od Murskog Središća do Prevlake. Na tom polju danas trebamo svi zajedno voditi borbu za pravednu Hrvatsku i za svakog hrvatskog čovjeka, i tu pokažimo svoje domoljublje. Kao središnja i stožerna državotvorna stranka, mi smo svoj suverenizam dokazali i on je danas prisutan u svakoj našoj odluci.

U našoj viziji HDZ-a i Hrvatske jest čovjek, sa svojim neotuđivim dostojanstvom, pravima i odgovornostima, a naš je osnovni cilj osigurati bolji životni standard svim hrvatskim građanima u gospodarski prosperitetnoj, socijalno pravednoj i pravnoj državi. Trebamo poticati osobnu i društvenu odgovornost svakog pojedinca, promicati poduzetnički duh i jačati ključnu jezgru društva – hrvatsku obitelj. Tako ćemo ići ukorak s razvijenim ekonomijama 21. stoljeća i uz nadu i vjeru u naše mlade ostvariti boljitak naše Hrvatske.

Na ovim stranačkim izborima stoga ujedno odlučujemo o tome kako treba izgledati HDZ da bi bio spreman i sposoban odgovoriti na ključne političke, gospodarske i sigurnosne izazove suvremenog hrvatskog društva, Europe i svijeta. I zato nudimo program, utemeljen na našim vrijednostima, koji odgovara potrebama i očekivanjima hrvatskih građana, a sastoji se od četiri stupa:

  1. Domoljublje i promicanje nacionalnih interesa
  2. Obiteljske vrijednosti i demografska revitalizacija
  3. Pravedna i učinkovita država
  4. Uspješna i razvijena Hrvatska