Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Krapina | 25. 3. 2024.

Projektom Sjever podupiremo razvoj Krapinsko-zagorske županije

U Krapini je svečano obilježena 34. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u Krapini na svečanoj 34. obljetnici osnutka Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije. U obraćanju okupljenim članicama i članovima stranke, Plenković je izdvojio sjajno ozračje i pobjednički duh na proslavi 34. rođendana HDZ-a u ovoj županiji.

"Ozračje je sjajno, po večerašnjoj anketi smo na 30 posto. Kad se HDZ zalaufa, ide kao ovaj zagorski cug", poručio je Plenković.

Kroz Projekt Sjever, kazao je, Vlada nastavlja podupirati razvoj Krapinsko-zagorske županije.

"Izgradit ćemo veteranski centar u Krapini, jedini na sjeverozapadu Hrvatske.  Idemo zajedno obnoviti povjerenje birača u III. izbornoj jedinici", prisnažio je Plenković.

Kroz krize bez otpuštanja i stečajeva

HDZ je, nastavio je, najbrojnija i najsnažnija hrvatska politička opcija utemeljena na načelima demokracije - pod čijim su vodstvom ostvareni svi strateški ciljevi od 90-ih godina. Od stvaranija vlastite države, ulaska u NATO, Europsku uniju i Schengen te eurozonu, a pred nama je ulazak u OECD.

"Našim mjerama osigurali smo da kroz protekle krize Hrvatska prođe bez valova otpuštanja i stečaja. U zadnjem kvartalu prošle godine ostvarili smo rast BDP-a za 4,3 posto te povećali i plaće i mirovine", podsjetio je.

Poručio je da HDZ na predstojeće izbore, nakon dva mandata vođenja Vlade, ide s toliko postignuća koja je čak teško komunicirati, no iako su ostvareni gotovo svi ciljevi - planovi su jednako su ambiciozni

"Sve u cilju stvaranja uvjeta za još bolji život u svim dijelovima Domovine", dodao je.

Plenković je, također, podsjetio na rezultate HDZ-a na prošlim parlamentarnim izborima u III. izbornoj jedinici.

"Ova III. izborna jedinica je na proteklim izborima ostvarila povijesni rezultat s pet mandata. Tih pet mandata dali su ogroman doprinos pobjedi HDZ-a 2020. kad smo najuvjerljivije pobijedili - s preko 60 posto glasova", istaknuo je.

U pandemiji očuvano 800 tisuća radnih mjesta

Plenković je izdvojio da je zahvaljujući mjerama Vlade, u pandemiji očuvano 800 tisuća radnih mjesta, ali i gotovo 130 tisuća tvrtki, poduzetnika i obrtnika.

"Nakon potresa i agresije Rusije nad Ukrajinu, riješili smo krizu tako da već više od dvije i pol godine nitko ne plaća tržišnu cijenu struje, plina, benzina, dizela i plavog dizela. Danas svi plaćate pola tržišne cijene struje, plaćate plin jeftiniji nego što bi bio da nema državnih subvencija, plaćate naftne derivate jeftinije. A zašto to radimo? Radimo to zato što smo svjesni da je ovo trenutak u kojem postoji samo jedan jedini akter koji može stati iza hrvatskog radnika, poduzetnika i obitelji, a taj akter zove se država", kazao je.

Ova je Vlada, poručio je Plenković, vodila računa o tome da ključno načelo socijalne kohezije u ovako velikoj krizi bude ispunjeno do kraja te da nitko ne ostane sam i da je uvijek tu čvrsta, pouzdana ruka koja će omogućiti da baš nitko u hrvatskom društvu ne ostane po strani, da ovu krizu prebrodimo zajedno, da ostanemo na nogama i osiguramo gospodarski rad.

"E to je, dragi prijatelji, rezultat HDZ-a i politike naše Vlade", naglasio je Plenković.

Majkama godinu dana mirovinskog staža za svako rođeno dijete

Plenković je, govoreći o planovima za naredno razdoblje, najavio da će u sljedećem mandatu Vlada, između ostalog, investicijski krediti rejting države dignuti za stepenicu, prosječnu mjesečnu neto plaću dignuti na 1600 eura, minimalnu plaću dignuti na 1250 eura bruto, a snažnim investicijama u predškolsko obrazovanje osigurat će se da do 2030. svako hrvatsko dijete, bilo gdje da živi, ima mjesto u dječjem vrtiću.

"Za svako rođeno dijete, majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica odlazaka u mirovinu smanjit će se za godinu dana po djetetu", kazao je Plenković.