Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 17. 11. 2015.

Migracijska kriza i budućnost Europske unije

U EPP-ovu Centru Wilfred Martens održan je panel u kojemu su sudjelovali zastupnici EP-a Andrej Plenković, Artis Pabriks (Latvija) i Carlos Coelho (Portugal) te stručnjaci Martensova centra Roland Freundenstein i Vit Novotny

Plenković je izrazio sućut Francuskoj i obiteljima žrtava brutalnog terorističkog napada u Parizu. Kazao je kako se EU nalazi pred vrlo teškim izazovima: s jedne strane migracijska kriza čiji razmjeri svakim danom sve više rastu dok s druge strane terorizam i sigurnosne ugroze zabrinjavaju europsku javnost. Kazao je kako je u protekla dva mjeseca preko istočno-mediteranske odnosno balkanske rute kroz Hrvatsku prošlo više od 400 000 izbjeglica i migranata od kojih je više od 50% iz Sirije.

Plenković je istaknuo da je za pristup rješavanja migracijske krize potrebno pokazati solidarnost i empatiju za izbjeglice i one koji zbog životne opasnosti bježe iz ratom ugroženih zemalja. Istodobno ključno je poštovati nacionalne propise, pravnu stečevinu EU i međunarodno pravo posebno zbog učinkovitosti procedura za tražitelje azila. Također je istaknuo značaj provedbe sigurnosnih protokola i mjera koje se moraju primjenjivati radi kvalitetne registracije izbjeglica, te sprječavanja scenarija da se teroristi infiltriraju među izbjeglice.