Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 17. 11. 2015.

Stanje medija u zemljama Istočnog partnerstva i Rusiji

Zastupnik Plenković održao je predavanje u sklopu dvodnevnog seminara za novinare na temu »Stanje medija u zemljama Istočnog partnerstva i Rusij«, koji su zajednički organizirali Europska komisija i Europski parlament

Plenković je u sklopu panela o ulozi nezavisnih medija u Ukrajini i Rusiji naglasio da sloboda govora i nezavisnost medija spada u temeljna načela EU i da svaka država koja se želi približiti EU mora osigurati najviše standarde slobode u ovim područjima.

Naveo je da situacija slobode govora i medija u Ukrajini nakon Majdana i demokratskih političkih promjena doseže više standarde, ali je i dalje potreban napredak jer se Ukrajina nalazi na 129. mjestu po Svjetskom indeksu slobode medija za 2015.godinu. Istaknuo je i problem transparentnosti vlasništva medija s obzirom da je većina utjecajnijih medija u vlasništvu nekoliko najbogatijih ljudi u državi, što se vidjelo i tijekom izbornih kampanja. Vladavina prava i medijske slobode bit će bitni kriteriji za napredak Ukrajine na europskom putu i u provedbi Sporazuma o pridruživanju. Dodao je da okolnosti hibridnog propagandnog i informacijskog rata dodatno čine medijsku situaciju kompleksnom, osobito na privremeno okupiranim područjima, zaključio je Plenković.