Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 27. 10. 2015.

Plenković o situaciji u Južnom Sudanu

Tijekom plenarnog zasjedanja organizirana je rasprava o situaciji u Južnom Sudanu u kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković

Plenković je zahvalio Viskoj predstavnici Mogherini na uvodnom izlaganju te pozdravio potpisivanje mirovnog sporazuma u Jubi iz kolovoza između snaga vlade Južnog Sudana i pobunjeničkih skupina, čime se trebao okončati dvadesetomjesečni oružani sukob u najmlađoj afričkoj zemlji.

Istaknuo je kako su sigurnosne tenzije nakon potpisivanja sporazuma diljem zemlje, uključujući i glavni grad, zabrinjavajuće te da dovode u pitanje distribuciju humanitarne pomoći. Dodao je kako tome nije pridonijela ni odluka predsjednika Kiira o novoj teritorijalnoj podjeli, zato što je suprotna tekstu i smislu Sporazuma. Pred Južnim Sudanom u predstojećim mjesecima ključne su zadaće obnova, tranzicija i unapređenje demokratskih institucija, a trenutni je prioritet očuvanje mira i rješavanje vrlo teške humanitarne situacije, rekao je Plenković.

Treba uspostaviti učinkovit sustav procesuiranja najtežih ratnih zločina, suzbijanja organiziranog kriminala te pružanja pomoći žrtvama seksualnog nasilja i vojnog iskorištavanja djece. EU u tom kontekstu mora podržati punu provedbu mirovnog sporazuma te strateški pridonijeti izgradnji ove slabe države po svim međunarodnim kriterijima. Humanitarna pomoć Europske unije od 300 milijuna eura u 2015. bila je vrlo značajna, a kako ima još četiri milijuna pothranjenih i dva milijuna ljudi koji su morali napustiti svoje domove, dok je dvije trećine stanovništva ovisno o humanitarnoj pomoći, mišljenja sam da moramo dati dodatni doprinos međunarodnim naporima za prevenciju humanitarne katastrofe u Južnom Sudanu, zaključio je Plenković.