Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Madrid | 22. 10. 2015.

Na Kongresu u Madridu izabrano novo vodstvo EPP-a

Španjolski premijer Mariano Rajoy domaćin je europskim pučanima na Kogresu u Madridu kojemu prisustvuje više od 3000 sudionika, uključujući 750 izaslanika, 14 šefova država i vlada, među njima predsjednik Europske komisije Jean–Claude Juncker, predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk, predsjednik Skupine EPP-a u EP-u Mafred Weber i njemačka kancelarka Angela Markel

Na Kongresu najutjecajnije političke obitelji u Europi sudjeluju i članovi hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Marijana Petir (HSS), Andrej Plenković i Davor Ivo Stier te međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač. Dosadašnji predsjednik Joseph Daul ponovno je izabran na mandat od četiri godine, dok će se tijekom kongresa izabrati i članovi ostalih tijela stranke.

Kongres je usvojio novi programski dokument EPP-a te niz tematskih rezolucija, pri čemu je najbitnija ona o izbjegličko-migracijskoj krizi. Glavne teme rasprave bile su gospodarski rast i zapošljavanje. Posebna priznanja za doprinos radu EPP-a dobili su Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy. Kao primjer uspjeha i gospodarskog rasta finski ministar financija Alexander Stubb te potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria prezentirali su pozitivne učinke provođenja reformi u Finskoj i Španjolskoj složivši se da su države članice na čijem su čelu europski pučani davno izašle iz krize, dok se članice EU-a sa socijalističkim vladama još uvijek bore s gospodarskom krizom.

Europski pučani svjesni su da je Europa trenutno suočena s tri krize, počevši od krize eura preko izbjegličke i migrantske krize do pitanja sigurnosti, te da se ti problemi mogu riješiti samo zajedničkim pristupom na razini cijele Europske unije.