Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Požega | 16. 10. 2015.

Međunarodna konferencija Hrvatske Paneuropske unije u Požegi

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji HPEU-a »Ideologemi, totalitarizmi i istina: Pomirenje europskih povijesti. Pogled iz Europske unije i Hrvatske u Europskoj uniji«.

Plenković je na uvodnom panelu govorio zajedno s estonskim kolegom u EP-u Tunneom Kelamom i slovačkom zastupnicom u EP-u Annom Zaborskom, koji dugi niz godina rade na razvijanju europske pomirbe. Na konferenciji su sudjelovali i izaslanik predsjednice Repulike Mate Granić, Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Vedran Neferović, saborski zastupnik Franjo Lucić, požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Međunarodne Paneuropske Unije Alain Terrenoire, predsjednik Hrvatske Paneuropske Unije Pavo Barišić, njezin počasni predsjednik Mislav Ježić te predstavnici organizacija Paneuropske Unije drugih država.

Plenković je u svom izlaganju istaknuo da će kao član Predsjedništva HPEU-a i europski zastupnik kontinuirano pružati podršku aktivnostima Paneuropske unije, koja je značajno doprinijela međunarodnom priznanju i etabliranju Hrvatske na europskoj razini.

Podsjetio je da je jedan od ključnih temelja Europske unije od samog početka bila i ostala ideja pomirbe i istine. Premda su nacizam, fašizam i komunizam nažalost zajedničko povijesno nasljeđe Europe, smatra da treba uspostaviti mehanizme kojima će se na nacionalnoj i europskoj razini stvoriti uvjeti za istraživanje, dokumentiranje, sjećanje i polemiziranje totalitarne povijesti.

Govoreći o pokušajima relativiziranja zločina počinjenih od strane komunističkog režima u Hrvatskoj, ali i diljem srednje i istočne Europe, naglasio je kako su slučajevi Perković i Mustač neposredno prije članstva Hrvatske u Europskoj uniji ponovno otvorili debatu o totalitarnoj prošlosti za vrijeme komunističkog režima u Hrvatskoj.

Poručio je da rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. predstavlja značajan iskorak prema postizanju pomirbe europskih povijesti, a ujedno se uspostavio Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima kroz 20. stoljeće.

Pojasnio je kako je u svrhu upozoravanja na zločine i nepravde raznih totalitarnih sustava pokrenuta neformalna skupina zastupnika u Europskom parlamentu „Pomirba europske povijesti“ kojom predsjeda latvijska zastupnica Sandra Kalniete, a čiji je Plenković potpredsjednik.

Hrvatsko i europsko društvo se moraju izgrađivati na nedvosmislenoj osudi svih nedemokratskih i totalitarnih sustava koji su u Hrvatskoj i diljem Europe kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika. Stoga je nužno procesuirati sve zločine, utvrditi pojedinačnu odgovornost počinitelja te žrtvama pružiti zadovoljštinu, zaključio je Plenković.