Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 10. 2015.

Kriza će potrajati: suradnja nam je jedino rješenje

U članku objavljenom u Jutarnjem listu potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na odnos Hrvatske i EU-a prema aktualnoj izbjegličkoj i migracijskoj krizi te na mjere EU-a za njezino rješenje

Plenković je istaknuo da Hrvatska – koja je u Domovinskom ratu skrbila o gotovo milijun prognanika i izbjeglica – treba ljudski i solidarno pristupiti izbjegličkom valu, ali i odgovorno s pravnog i razumno sa sigurnosnog stajališta, što je i principijelni stav HDZ-a.

Izdvojio je tri razine problema koje su identificirane u krizi: operativna, pravna i diplomatska. Premda se operativno stanje na terenu postupno konsolidiralo, razvidno je da Vlada nije ispravno procijenila brzinu priljeva izbjeglica te je došlo do krizne improvizacije. U pravnom pogledu neprovođenje adekvatne registracije izbjeglica nije u skladu s nacionalnim propisima, s europskom pravnom stečevinom ni s međunarodnim pravom. U vanjskopolitičkom pogledu, došlo je nedostatka koordinacije sa Slovenijom, političkih napetosti s Mađarskom i nepotrebne blokade prometa sa Srbijom.

Plenković je ocijenio važnim zaključke neformalnog Europskog vijeća kojima se insistira na rješavanju stvarnih uzroka izbjegličko-migracijske krize, mobiliziranju sredstava, učinkovitoj kontroli vanjske granice EU, uspostavljanju "hotspotova", poštivanju zajedničke politike azila, Dublinske uredbe i 30-godišnjeg schengenskog acquisa te novčanoj pomoći Turskoj i drugim nečlanicama na jugoistoku Europe pod migracijskim pritiskom. Ključnim smatra da EU zadrži jedinstvo i izbjegne podjele po modelu istok-zapad, a upravo su na toj crti pred EP-om održali izlaganja njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Hollande.

Pojasnio je kako je za Hrvatsku važna konferencija koja se održala u Luksemburgu, posvećena izbjeglicama koje dolaze preko istočne mediteranske/balkanske rute. U tom smislu, Hrvatska treba zatražiti financijsku i stručnu potporu institucija EU-a te dogovor o modalitetima suradnje koji bi poštivali pravne okvire djelovanja i izbjegli logiku ponašanja "svatko za sebe". Susjedi će uvijek biti isti, a kriza će potrajati. Stoga je europska suradnja jedino rješenje, naglasio je.

Za Hrvatsku je vitalan politički konsenzus ključnih aktera i institucija, jer se po nizu signala raspoloženje prema prihvatu izbjeglica u zemljama odredišta u zapadnoj Europi može promijeniti. A u tom trenutku Hrvatska ne smije biti zatečena, poručio je Plenković.

Članak u cijelosti