Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 10. 2015.

Merkel i Hollande: Potrebno europsko rješenje migracijske krize

Gostujući u emisiji RTL Direkt voditelja Zorana Šprajca, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na zajednički nastup Merkel i Hollandea u EP-u o rješenjima za migracijsku krizu te na odnose Hrvatske i Mađarske

Plenković je istaknuo da je nastup njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Hollandea u Europskom parlamentu prvo zajedničko obraćanje tih zemalja nakon 26 godina kada su u EP-u bili kancelar Kohl i predsjednik Mitterrand, što označava ozbiljnost izbjegličko-migracijske krize.

Izdvojio je tri bitne poruke Merkel i Hollandea: jedinstven i solidaran pristup članica EU, dostojanstven odnos prema onima koji dolaze iz ratom ugroženih područja, te odgovornost u pravnom i sigurnosnom smislu. U tom pogledu, lideri su uputili apel članicama da pronađu europsko rješenje krize.

Govoreći o procesu razdvajanja ratnih od ekonomskih izbjeglica, Plenković je pojasnio kako će se sukladno pravilima zajedničke politike azila svaki individualni zahtjev verificirati na temelju konkretnih podataka, te će se pristupiti vraćanju onih izbjeglica koje dolaze iz sigurnih zemalja.

Pozitivnim je ocijenio službeni posjet predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Mađarskoj, jer je potreban intenzivniji dijalog između Budimpešte i Zagreba. Očekuje da nakon izbora nova vlada predvođena HDZ-om razvije bolje odnose s Mađarskom kako se ovakvi nesporazumi ne bi ponavljali.

U Hrvatsku je zasad ušlo oko 125 tisuća izbjeglica i moguće je da se u jednom trenutku raspoloženje u zemljama destinacije promijeni, a tada Hrvatska ne smije biti zatečena, poručio je Plenković.