Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 1. 10. 2015.

Vlada je izbjeglički val dočekala nespremna

U intervjuu za bosanskohercegovački portal Politika24 potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na humanitarne, operativne, pravne i sigurnosne izazove izbjegličko-migrantske krize za Hrvatsku i EU

U razgovoru za Politiku24 Plenković je istaknuo da Hrvatska i druge članice Unije trebaju pokazati humanost, solidarnost i podijeliti odgovornost za izbjegličku krizu. U tom pogledu uputio je zastupničko pitanje Komisiji o mogućim oblicima potpore Hrvatskoj, u koju je u kratko vrijeme pristigao izuzetno velik broj ljudi.

Pohvalivši napore svih koji su bilo kao dobrovoljci ili u službi angažirano radili na pomoći izbjeglicama, konstatirao je da je Vlada izbjeglički val dočekala nespremna te da je izostao strateški promišljen i sveobuhvatan pristup problemu. Dodao je da umjesto jasnog akcijskog plana i koordiniranog pristupa upravljanju krizom svjedočimo kriznom improviziranju. Usto se Vlada pokazala nesposobnom da uspostavi normalan dijalog te da zajedno s Mađarskom, Slovenijom i Srbijom nađe odgovarajuće rješenje, zbog čega je došlo do političkih tenzija i prometne blokade koja je nanijela štetu gospodarstvu.

Predstojeća konferencija o izbjegličkoj ruti s Bliskog istoka preko Jugoistoka Europe, koja će se 8. listopada održati u Luksemburgu, bit će prigoda da Hrvatska artikulira svoje stavove i zatraži koordiniranu aktivnost svih država na toj ruti te da inzistira na konkretnoj operativnoj i financijskoj pomoći Europske unije.

Intervju u cijelosti