Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kopenhagen | 1–2. 10. 2015.

Plenković na konferenciji EPP-a u Kopenhagenu

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Proširenog središnjeg odbora Kluba zastupnika Europske pučke stranke

Think-tank EPP-a »Europska mreža ideja« u sklopu boravka zastupnika u Danskoj organizirao je konferenciju Sigurnost i politička stabilnost. Plenković je govorio na panelu Rusija, Ukrajina i EU, kojim je predsjedala zastupnica Sandra Kalniete iz Latvije, a sudjelovali su i eksperti Jeffrey Gedmin (SAD), Henrik Breitenbauch (Danska) i Miguel Monjardino (Portugal).

Uvodne govore održali su predsjednik EPP-a Joseph Daul i predsjednik EPP grupe Manfred Weber, a nazočno je bilo oko 200 sudionika. Plenković je govorio o politici EU prema Ukrajini kojoj snažno pomaže u provedbi Sporazuma o pridruživanju, njezinoj financijskoj stabilnosti, olakšavanju teške humanitarne situacije, osiguravanju opskrbe plinom i stupanju na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini. U kontekstu izrade nove Strategije vanjske i sigurnosne politike EU, te nove Europske politike susjedstva,

Plenković je podcrtao da je Ukrajina test europske vjerodostojnosti. Ponovio je privrženost EU provedbi Sporazuma iz Minska, zadržavanju restriktivnih mjera protiv Moskve zbog hibridne ruske agresije na Ukrajinu. Založio se za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa i nelegalno anektiranog Krima u ustavnopravni poredak Ukrajine. S tim u vezi ukazao je na korisna iskustva Hrvatske u mirnoj reintegraciji Podunavlja putem uspješne UN-ove mirovne operacije UNTAES.

Predložio je da međunarodna razmotri mogućnost imenovanja ugledne osobe visokog političkog i diplomatskog profila s jasnim mandatom reintegracije okupiranog ukrajinskog teritorija. Izvijestio je o aktivnostima Parlamentarnog odbora za pridruživanje, s naglaskom na komunikaciju s ukrajinskim kolegama i javnošću u vezi realističnih očekivanja u procesu približavanja EU. Najavio je i da će predvoditi predstojeću Promatračku misiju EP-a na lokalnim izborima u Ukrajini 25. listopada o.g.