Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 30. 9. 2015.

Plenković održao govor o Hrvatskoj u Europskoj uniji

U organizaciji Zaklade Hanns Seidel održana je u Predstavništvu Baden-Württemberga konferencija »Hrvatska i agenda EU-a«

Glavni govor održao je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković, koji je podsjetio na hrvatski pristupni proces te dao ocjenu prvih dviju godine članstva u Uniji. Osvrnuo se na proces strukturnih reformi te na gospodarske i financijske aspekte članstva, a osobito na postupke prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža. Istaknuo je nužnost učinkovitije apsorpcije kohezijskih sredstava kao i pripreme kvalitetnih projekata za Junckerov investicijski program. Podcrtao je unapređenje trgovinske razmjene s članicama EU-a kao i reperkusije na trgovinsku razmjenu sa zemljama CETE s naglaskom na Bosni i Hercegovini.

Govoreći o aktualnoj izbjegličkoj migracijskoj krizi, za koju je potreban zajednički europski odgovor, Plenković je ocijenio da aktualna hrvatska vlada nije pravodobno reagirala u operativnom pogledu prihvata izbjeglica, a da neregistriranjem svih koji prolaze kroz Hrvatsku ne poštuje ni pravnu stečevinu EU-a u s,islu Dublinske uredbe. Usto nedostatak koordinacije sa Slovenijom, političke tenzije s Mađarskom, prometna i trgovinska blokada sa Srbijom ukazuju na nezrelu vanjskopolitičku reakciju Vlade u ovoj kriznoj situaciji. Dodao je kako bi Hrvatska trebala posebno voditi računa o svojoj vjerodostojnosti u pogledu upravljanja granicom kao zemlja koja je podnijela zahtjev za pristupanje Schengenskoj zoni i za koji je dobila 120 milijuna eura u financijskoj omotnici.

Najavivši predstojeće parlamentarne izbore u studenome, Plenković je istaknuo da hrvatski građani nisu u potpunosti osjetili koristi članstva u Europskoj uniji te se zauzeo za snažniji angažman Hrvatske u okviru institucija EU-a te za konkretnije sudjelovanje u formuliranju zajedničkih politika i provedbi projekata. Plenković je podržao nastavak procesa proširenja susjednih zemalja na jugoistoku Europe uz uvjet da one ispune nužne kriterije. Zaključio je da je EU zajednica prava i solidarnosti te da se Hrvatska kao najmlađa članica treba bolje pozicionirati u institucijama EU, dok je također nužno obnoviti komunikacijsku strategiju Unije prema hrvatskim građanima koja je izostala nakon pozitivnog referenduma 2012. godine.