Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 30. 9. 2015.

Plenković šef promatrača EP-a na lokalnim izborima u Ukrajini

Na konstituirajućem sastanku promatračke misije EP-a za lokalne izbore u Ukrajini 25. listopada za šefa misije izabran je predsjednik delegacije EP-a za Ukrajinu Andrej Plenković

Članovi misije bit će također Anna Maria Corazza Bildt (Švedska, EPP), Clare Moody (Ujedinjeno Kraljevstvo, S&D), Tonino Picula (Hrvatska, S&D), Jussi Halla-Aho (Finska, ECR), Kaja Kallas (Estonija, ALDE) te Miloslav Ransdorf (Češka, GUE).

Lokalni izbori održavaju se nakon donošenja novog izbornog zakona u srpnju ove godine, kao i u širem kontekstu ustavne reforme usmjerene na decentralizaciju i jačanje regionalne i lokalne samouprave. Promatračka misija EP-a bit će raspoređena u četiri ukrajinska grada, a blisko će surađivati s Uredom za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a, koji je zadužen za dugotrajnu promatračku misiju u vezi s održavanjem lokalnih izbora. Izaslanstvo EP-a susrest će se s najvišim ukrajinskim dužnosnicima, predstavnicima političkih stranaka, članovima izborne komisije te s predstavnicima drugih međunarodnih organizacija. Od posebne važnosti bit će glasovanje prognanika i birača u dijelovima Ukrajine blizu crte razdvajanja zbog sigurnosnih uvjeta.