Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 9. 2015.

TTIP će pomoći malim i srednjim poduzetnicima

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji Hrvatske gospodarske komore o utjecaju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganje između EU-a i SAD-a (TTIP) na mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj

Na konferenciji su, uz zastupnika Plenkovića, sudjelovali zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, otpravnica poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Margaret Horner Nardi, potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić te brojni gospodarstvenici.

Plenković je ocijenio TTIP kapitalnim projektom za EU jer ga sklapa s najvažnijim strateškim partnerom SAD-om, što će pridonijeti zajedničkom vanjskopolitičkom, trgovinskom, gospodarskom i ulagačkom djelovanju. To potvrđuje i podatak da je trenutno ukupni trgovinski promet EU-a i SAD-a oko 700 milijardi eura, dok je robni izvoz iz EU u SAD 311 milijardi eura, pa se procjenjuje da će TTIP-om nastati oko 120 milijardi eura koristi za Europsku uniju.

Naglasio je kako bi od TTIP-a najveću korist trebala imati mala i srednja poduzeća. Stoga je u kontekstu pregovora o TTIP-u zamišljeno podijeliti svim zainteresiranim poduzetnicima sve relevantne informacije o poslovanju u svim saveznim državama u SAD-u.

Podsjetio je kako su u rezoluciji Europskog parlamenta, koju je pripremio njemački zastupnik Lange, nabrojeni elementi pregovora poput transparentnosti procesa, zaštite standarda i radničkih prava i rješavanja sporova između ulagača i država, koje EP želi vidjeti kao prioritete u pregovorima s američkim partnerima.

Istaknuo je da će konačni karakter Sporazuma biti mješovit jer je zbog njegovog političkog značaja ključno da bude ratificiran i u nacionalnim parlamentima država članica EU.

Plenković je rekao da Hrvatska treba iskoristiti TTIP da poveća trgovinsku razmjenu sa SAD-om, koja trenutno iznosi 715 milijuna eura. Prije svega, treba povezati učinke Sporazuma na oko 104 tisuće malih i srednjih poduzeća koja su okosnica gospodarske dinamike i zapošljavanja u Hrvatskoj. Zato je i dobro da Hrvatska gospodarska komora bude jedna od institucija koja predvodi javnu raspravu o TTIP-u.

Dodao je da Hrvatska kao članica EU treba težiti liberalizaciji trgovine i otvaranju, a izbjegavati poteze koji su usmjereni na zatvaranje trgovinskih aktivnosti.

Poručio je da je Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganje EU-a i SAD-a nezaobilazna tema Junckerove Komisije koja predstavlja prioritet za sve države članice, te će biti referentna točka budućih trgovinskih sporazuma i globalnih partnerstva koje EU treba graditi. Pritom će se sa strane Europskog parlamenta voditi računa o poštivanju socijalne zaštite, radnog zakonodavstva i osobito ekoloških standarda, zaključio je Plenković.