Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Tallinn | 30. 5. 2013.

Koordinacija gospodarskih politika preduvjet za političku integraciju EU

Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji "Gospodarski poredak Europske unije", koja je održana u Tallinnu od 30. svibnja do 1. lipnja 2013. u organizaciji Zaklade Robert Schuman. Konferencijom je predsjedavao Jacques Santer, predsjednik Zaklade i bivši predsjednik Europske komisije, a okupila je bivše stažiste Zaklade u Europskom parlamentu iz dvadesetak zemalja

sabor43 s

Izabrani član Europskog parlamenta Plenković je govorio na panelu "Budućnost Europske unije" zajedno s poljskim kolegom Janom Olbrychtom. U svom izlaganju Plenković je podsjetio na uzroke ekonomske i financijske krize u Europi. Istaknuo je mjere koje se poduzimaju za jačanje ekonomske i monetarne unije, bankovne unije i europskog semestra, te o pregovorima o proračunu EU za iduće sedmogodišnje razdoblje.

Vratiti povjerenje u europski projekt

U tom kontekstu, naglasio je nužnost povratka povjerenja u europski projekt u javnostima država članicama. Naznačio je prepoznatljiv trend stvaranja učinkovitijih nadnacionalnih mehanizama kontrole i koordinacije gospodarskih politika, kao preduvjeta za daljnju političku integraciju. S tim u vezi, predstavio je iskustva Hrvatske u pristupnom procesu te se založio za nastavak proširenja EU.

Plenković je zaključno rekao da će idući izbori za Europski parlament biti prigoda da Europska pučka stranka predstavi snažnu programsku platformu koja će ponuditi odgovore na aktualne izazove koji se nameću na globalnoj, europskoj i nacionalnoj razini.