Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 9. 2015.

Europski susret na Črnomercu

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković organizirao je u suradnji s matičnom Područnom organizacijom HDZ-a Črnomerec druženje koje je bilo prigoda za osvrt na proteklu godinu dana rada HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu

Na Europskom susretu na Črnomercu sudjelovali su, uz zastupnika Plenkovića, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, zastupnice u EP-u Dubravka Šuica i Zdravka Bušić, saborski zastupnici Jasen Mesić, Davor Božinović i Goran Marić, predsjednik GO HDZ-a Zagreba Andrija Mikulić, savjetnik predsjednice RH Vladimir Šeks, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, predsjednik PO HDZ-a Črnomerec Zoran Vlašić, brojni drugi članovi HDZ-a te građani s Črnomerca i iz Zagreba. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se sastav Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme-Šestine.

Plenković je podsjetio kako je predsjednik Europske komisije Juncker u govoru o stanju Unije jasno poručio da izbjeglička kriza stavlja na test moralnu i operativnu vjerodostojnost EU-a. Zato je i stav Europske pučke stranke, kojoj pripada HDZ, da se na temelju europske solidarnosti i demokršćanskih vrijednosti pomogne izbjeglicama koje bježe od ratnih zbivanja. Pritom je važno da države članice i Europska komisija ulože maksimalne napore da se problem riješi u korijenu, što je pitanje vanjskopolitčko i sigurnosno pitanje. Napomenuo je da će u slučaju povećanog izbjegličkog vala biti potrebna inicijativa Hrvatske da dođe do premještanja izbjeglica u zemlje koje su ekonomski snažnije unutar EU-a.

Najavio je da će se 21. i 22. listopada na kongresu EPP-a u Madridu usvojiti programske smjernice djelovanja u gospodarskom i socijalnom smislu, što će ujedno biti okvir HDZ-ova programa za parlamentarne izbore, posebno glede usmjeravanja na gospodarski rast, zapošljavanje, individualnu odgovornost i kreiranje boljeg poslovnog okruženja.

Plenković je poručio da Hrvatska tek treba na pravi način iskoristiti prednosti članstva u Uniji, za što se trudila 20 godina. Uvjeren je da će HDZ s koalicijskim partnerima biti spreman preuzeti odgovornost za niz zadaća na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.