Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 8. 2015.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

»Danas odajemo počast žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi kroz 20. stoljeće. Hrvatsko društvo mora se graditi na jasnoj osudi svih nedemokratskih sustava koji su u Hrvatskoj i Europi kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika«, rekao je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković.

Sjećanje na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza, na dan kada je 1939. godine u Moskvi potpisan nacističko-komunistički sporazum Molotov-Ribbentrop o nenapadanju i podjeli Istočne Europe. Spomendan je uveden 2. travnja 2009. Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, koja predstavlja velik iskorak za postizanje europske pomirbe, ali i definiranje jasne i čvrste osude zločina nacističkog, fašističkog i komunističkog režima koji su ostavili trajni negativni biljeg za cijelo čovječanstvo. Upravo se kao protureakcija ugrožavanja elementarnih prava čovjeka sredinom prošlog stoljeća stvorio europski projekt kao trajna zajednica mira, suživota, razvoja, demokracije i poštivanja ljudskih prava i dostojanstva.

Stoga i Hrvatska nakon procesa društvene i ekonomske tranzicije, kao članica Europske unije, treba biti odlučnija u razotkrivanju istine i osudi brojnih ubojstava, političkih likvidacija i drugih kršenja ljudskih prava koji su se događali pod bivšim nedemokratskim totalitarističkim režimima.

Tematika europske pomirbe i suočavanja s prošlošću relevantna je na europskoj razini. Početkom novog saziva Europskog parlamenta, imenovan sam za potpredsjednika neformalne skupine Pomirba europske povijesti kojom predsjeda latvijska zastupnica Sandra Kalniete. Sudjelujemo u projektima koji su usmjereni na suočavanje sa zločinima svih totalitarnih režima neovisno o ideološkoj pozadini, a pritom redovito nastojim uključiti udruge iz Hrvatske koje djeluju u tom području. Smatram da su volja za istinom, odgovoran pristup svih aktera i djelotvorna pravna država presudni da žrtve dobiju iskrenu zadovoljštinu, a buduće generacije djeluju bez društvenih podjela.