Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 8. 2015.

Signali politike revizionizma u Srbiji su zabrinjavajući

U velikom intervjuu za Magazin Glasa Slavonije potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na proslavu 20. obljetnice Oluje, izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka sa Slovenijom, na rad Vlade te na izazove vanjske i sigurnosne politike EU-a

U intervjuu tjedna s novinarom Glasa Slavonije Darkom Jerkovićem zastupnik Plenković istaknuo je kako je udruženim djelovanjem člana Arbitražnog suda i pravne agentice Slovenije narušeno povjerenje u arbitražni postupak te onemogućeno postizanje nepristranog rješenja graničnog spora. Ponovio je stav HDZ-a da za Hrvatsku nastavak ove ad hoc arbitraže nije moguć, te je pozitivno da je zauzet konsensualan i državnički stav zaključkom Hrvatskog sabora. Dodao je da se Slovenija Hrvatskoj trebala ispričati zbog prijevarnog ponašanja svojih predstavnika.

Izjave Europske komisije na razini glasnogovornice o graničnom sporu dvije ravnopravne članice EU drži pogrešnim. Smatra da je mudar potez napravio Ronny Abraham, predsjednik Međunarodnog suda, koji se povukao. Govoreći o graničnim sporovima Hrvatske s drugim zemljama, smatra poželjnijim da se – ako bilateralno rješenje diplomatskim putem nije moguće – granični sporovi rješavaju pred stalnim međunarodnim sudištima.

Kao šef Delegacije EP-a za Ukrajinu Plenković nastoji pomoći europski put Ukrajine kroz provedbu reformi i nadzor Sporazuma o pridruživanju, te sugerirati korištenje korisnih iskustava iz procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Dodao je da su u radu Odbora za vanjske poslove EP-a aktualne teme situacija s tisućama ilegalnih migranata, pregovori o TTIP-u sa SAD-om, te realizacija dogovora o iranskom nuklearnom programu. S posebnom pozornošću prati se i rastuća prijetnja terorizma, a posebno aktivnosti Islamske države, što nažalost i Hrvatska vidi na primjeru otetog državljanina Tomislava Salopeka u Egiptu.

Plenković je istaknuo kako je uputio prioritetno pitanje Vijeću o slobodi kretanja radnika iz Hrvatske u državama članicama te smatra pozitivnim što je 8 od ukupno 13 članica nakon završetka prve faze prijelaznog razdoblja za hrvatske radnike odlučilo odobriti neograničeni pristup njihovim tržištima rada.

Mišljenja je da aktualna Vlada ne može nizom jednokratnih populističkih mjera i probuđenim aktivizmom u zadnjoj godini mandata ispraviti posljedice izostanka strukturnih reformi u protekle 3 i pol godine - ukupni pad BDP-a u ovom mandatu oko 3,5 posto, javni dug na 87,7% BDP-a, te proračunski deficit na 5,7%. Poručio je da su razvoj poljoprivrede i oporavak sela prioritetno pitanje HDZ-ova gospodarskog programa. Vjeruje da će birači na predstojećim parlamentarnim izborima dati povjerenje HDZ-ovoj koaliciji, a aktualnu vlast poslati u oporbu.

Naglasio je kako je Oluja, uz zajedništvo i poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, obilježena dostojno i svečano vojnim mimohodom u Zagrebu i na središnjoj proslavi u Kninu. Podsjetio je da je Hrvatska vojska Olujom oslobodila 18,5% tada okupiranog hrvatskog teritorija i spasila Bihać, te strateški promijenila odnos snaga porazivši projekt tzv. „Velike Srbije“.

Signali politike revizionizma koje pratimo proteklih mjeseci u Srbiji su zabrinjavajući, zaključio je Plenković.

Intervju u cijelosti