Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Gradac | 4. 8. 2015.

»Gdje je Hrvatska 20 godina nakon Oluje«

Na poziv načelnika općine Gradac Ive Kosovića potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je u Gradcu na okruglom stolu »Gdje je Hrvatska 20 godina nakon Oluje«

Na okruglom stolu sudjelovali su također akademik Davorin Rudolf te profesori Ivo Banac i Slobodan Prosperov Novak.

Plenković je podsjetio kako je vojno-redarstvenom akcijom Oluja Hrvatska oslobodila petinu svog teritorija i promijenila odnos snaga na terenu i sigurnosnu arhitekturu na prostoru bivše SFRJ.

Rekao je kako je Hrvatska imala jedan od najzahtjevnijih pristupnih procesa u EU, te je zbog uvjetovanosti Haškog suda i bilateralnih pitanja sa Slovenijom koja nisu imala veze s pravnom stečevinom EU izgubljeno najmanje tri godine u dinamici pristupnih pregovora, što je imalo razvojne i financijske reperkusije na Hrvatsku.

Istaknuo je kako je državnički konsenzus postignut nakon prijevare slovenske strane u vezi s arbitražnim postupkom pokazao da Hrvatska zna na smiren i asertivan način zastupati svoje interese. Hrvatska politika treba se voditi međunarodnim pravom i ne smije biti impresionirana bilo čijim pritiscima. Pogrešnim smatra stav Europske komisije, koja je prvotnom reakcijom na određeni način zauzela stranu u sporu između dviju ravnopravnih članica EU.

Plenković je izdvojio tri bitne odrednice Europske unije. Prva je zajednica prava, što može pomoći Hrvatskoj da iskoristi izgradnju pravne države, vladavine prave i funkcioniranja institucija kao dodatnog mehanizma za promjenu mentaliteta zemlje u tranziciji. Drugi je aspekt ekonomska i razvojna zajednice, te je glavni zadatak svih razina vlasti u RH korištenje politika i fondova EU za podizanje standarda građana.

Treći je globalna dimenzija EU i njezine reakcije na niz izazova poput terorizma, ilegalnih imigracija, kibernetičkog kriminala i događanja u europskom susjedstvu koji svi imaju refleksije na RH, koja se mora znati postaviti i biti solidarna, ali i zaštititi nacionalne interese.

Kao predsjednik Parlamentarnog Odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine, Plenković je naglasio da EU Ukrajini pomaže u provođenju europskih reformi i reintegraciji okupiranog teritorija, pri čemu može biti koristan model RH iz mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 1998. godine