Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 23. 7. 2015.

Prioritetno pitanje Europskoj komisiji o arbitraži sa Slovenijom

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković uputio je prioritetno pitanje Europskoj komisiji u vezi s informacijama o zabrinjavajućim i nedopuštenim aktivnostima Slovenije i člana Arbitražnog suda Sokoleca u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije

»Hrvatska i Slovenija su 4. studenoga 2009. u Stockholmu, uz svjedočenje Švedske, potpisale arbitražni sporazum kojim se pokušava riješiti granični spor između dvije države. Sporazumom je uspostavljen Arbitražni sud za granični spor, a njegove administrativno-tehničke poslove obavlja Stalni arbitražni sud u Haagu.

Navedeni Sud objavio je 20. lipnja kako je zabrinut izjavama slovenskih dužnosnika koje sugeriraju da Slovenija raspolaže neformalnim informacijama o ishodu arbitraže usprkos propisanoj povjerljivosti.

22. srpnja u medijima su se pojavili i transkripti razgovora prema kojima je jedan član Suda u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije. Transkripti otkrivaju otkrivanje podataka s povjerljivih rasprava Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja prema ostalim sucima, dodavanje memoranduma u spis nakon završetka rasprave te razna druga zaobilaženja, ali i gruba kršenja postupovnih pravila suda utvrđenih Sporazumom, Fakultativnim pravilima Stalnog arbitražnog suda te općim načelima međunarodnog prava i načela pravičnosti.

Budući da su Vijeće i  Komisija od samoga početka uložili značajne napore i svoj autoritet u uspjeh rješavanja spora arbitražnim postupkom, zanima me koje će mjere poduzeti ako se pokažu točnim navodi o grubom protupravnom djelovanju člana Suda i slovenske strane u sporu čime bi cijeli arbitražni postupak bio doveden u pitanje?«