Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
​Zagreb | 18. 7. 2015.

Izjava medijima uoči 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP Andrej Plenković izjavio je za Dnevnik Nove TV i RTL-ov Danas da je nedolazak saveznika na proslavu Oluje neuspjeh hrvatske vlade i diplomacije i poruka popustljivosti prema Srbiji, koja provodi povijesni revizionizam

Plenković je istaknuo da ovaj neuspjeh hrvatske vlade, da na mimohodu sudjeluju, kao što su sami planirali, i postrojbe naših saveznika, šalje vrlo jasnu poruku da ova vlada svojom popustljivošću na vanjskopolitičkom planu prema Srbiji i nedovoljno angažiranim objašnjavanjem strateške uloge Oluje za Zapad i za naše saveznike, za stabilnost u regiji i mir u BiH, nije uspjela. Dodao je da HDZ to smatra velikim neuspjehom i potpuno nepripremljenom aktivnošću ove vlade.

Poručio je da je vrlo jasan stav HDZ-a da 20. godišnjica Oluje treba biti dostojno i svečano proslavljena kao oslobađajuća, obrambena vojno-redarstvena operacija, koja ne samo da je oslobodila hrvatski teritorij nego je strateški i dugoročno promijenila odnose snaga na jugoistoku Europe.