Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 13. 7. 2015.

Za Dux radio o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković razgovarao je za crnogorski radio Dux s novinarkom Tanjom Grabić, hrvatskom državljankom iz Crne Gore koja je odradila jednomjesečni staž u njegovom uredu u EP-u

Plenković je istaknuo da se kao najveća korist Hrvatske od članstva u EU pokazala transformacija društva glede pravnog sustava, tržišnog gospodarstva, vladavine prava, borbe protiv korupcije i korištenja slobode kretanja. U tom smislu, mladima se otvaraju mogućnosti stjecanja obrazovanja  i iskustava u drugim članicama, dok gospodarstvenici mogu lakše plasirati proizvode bez ograničenja na europskom tržištu.

Potrebna je bolja apsorpcija sredstava iz fondova EU i pristupanje Schengenskom sustavu. Naglasio je kako mu je u EP glavna obveza provoditi izborni program liste HDZ-a i partnera nakon uvjerljive pobjede na europskim izborima. Pritom je važno da HDZ/HSS zastupnici pripadaju najutjecajnijoj politčkoj grupaciji EPP-u, te mogu snažnije utjecati na zakonske akte i ostvarivanje hrvatskih prioriteta koji se tiču rasta i zapošljavanja, mladih, poduzetnika, poljoprivrednika i ribara, razvoja infrastrukture, kulture te brige o Hrvatima u BiH i diljem svijeta. Dodao je da mu izazov predstavljaju dužnosti potpredsjednika Odbora za vanjske poslove EP-a te predsjendika delegacije EP-a za odnose s Vrhovnom Radom.

Plenković je izrazio optimizam glede europskog puta Crne Gore, koja je trenutno najbliže članstvu od zemalja Jugoistočne Europe. Dobro je što nova metodologija pregovora traži od Crne Gore da na početku pregovora otvori dva sistemska poglavlja 23 i 24 koja se tiču funkcioniranja pravne države. Hrvatski zastupnici u EP nastavit će pružati podršku Crnoj Gori te ukazivati na određena poboljšanja.

Snimka emisije