Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 8. 7. 2015.

Europska politika susjedstva

Tijekom plenarnog zasjedanja organizirana je rasprava o europskoj susjedskoj politici, u kojoj je sudjelovao i zastupnik Andrej Plenković

Osvrnuvši se na uvodno izlaganje povjerenika Johannesa Hahna koji je predstavio osnovne značajke revizije politike susjedstva, Plenković je ponovio kako se vjerodostojnost vanjske politike Europske unije kao globalnog aktera lomi na učinkovitosti u najbližem susjedstvu. Zahvalio je kolegi Eduardu Kukanu na predanom radu u izradi izvješća kojim će Parlament dati doprinos procesu konzultacija i revizije politike susjedstva koja je u tijeku i koja će biti završena ove jeseni.

Plenković je istaknuo kako je ključno, a što se moglo naučiti u proteklih 10-15 godina, koristiti individualni pristup svakoj od zemalja koje su uključene u susjedsku politiku Europske unije. Dodao je kako su vrlo specifične krize koje danas pogađaju i Istok i Mediteran. U tom kontekstu, rekao je kako je po pitanju Istočnog partnerstva diferencijacija vrlo jasna, te kako se moraju podržati ambicije onih zemalja koje žele prema EU. Kada je riječ o južnom susjedstvu Plenković smatra kako bi unatoč teškim okolnostima trebalo reaktivirati Uniju za Mediteran, koja je izvorno vrlo kvalitetna ideja. U tom pogledu, Plenković je preporučio povjereniku Hahnu da prijedloge sadržane u izvješću EP-a uključi u prijedlog nove politike susjedstva koja treba biti snažan alat ukupne vanjske politike EU.