Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 9. 7. 2015.

EP odbija poricanje i relativizaciju te osuđuje genocid u Srebrenici

Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove (HDZ/EPP), održao je govor prigodom rasprave o Rezoluciji Europskog parlamenta o obilježavanju sjećanja na Srebrenicu u koju su uvršteni svi bitni prijedlozi Europske pučke stranke

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici Plenković je izrazio sućut i solidarnost s obiteljima žrtava, od kojih mnogi još uvijek ne znaju konačnu sudbinu svojih najmilijih. Istaknuo je kako se današnjom Rezolucijom snažno osuđuje genocid koji su počinile srpske snage – pod zapovjedništvom Ratka Mladića nakon pada zaštićene zone UN-a u srpnju 1995. – kada je sustavno pogubljeno oko 8000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i mladića te civila.

Podsjetio je i na presudu Međunarodnog suda iz 2007. kojom je utvrđena odgovornost Srbije jer je propustila spriječiti genocid u Srebrenici te jer nije surađivala u procesuiranju počinitelja. Naglasio je i potrebu što bržeg zaključivanja preostalih postupaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji je u siječnju potvrdio presude za genocid petorici visoko rangiranih srpskih časnika.

Plenković je izrazio žaljenje zbog činjenice da je jučer u New Yorku pri izglasavanju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a Rusija uložila veto, a da su Kina, Venezuela, Nigerija i Angola bile suzdržane, čime su spriječile usvajanje Rezolucije.

U takvom kontekstu Plenković je naglasio kako je još značajnije da Rezolucija Europskog parlamenta odbacuje poricanje, relativizaciju te krive interpretacije na kojima kontinuirano ustraju pojedine političke opcije u BiH i u Srbiji.

"Čvrsto sam uvjeren da se do pomirenja i zajedničke europske budućnosti jedino može doći utvrđivanjem istine, prihvaćanjem presuda međunarodnih sudova, isprikom i žaljenjem za žrtvama najvećeg zločina u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, a ne politikom poricanja zločina Miloševićevog režima – ne samo u Bosni i Hercegovini" – zaključio je Plenković.