Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 1. 7. 2015.

Konferencija »Izazovi europske diplomacije«

Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove, održao je govor na temu »Izazovi europske diplomacije« zajedno s Alainom le Royom, zamjenikom Visoke predstavnice Mogherini na konferenciji koju je organizirala francuska škola za javnu upravu (ENA) i Ministarstvo vanjskih poslova Francuske u suradnji s Europskim parlamentom

U svom izlaganju Plenković je istaknuo kako treba imati povjerenje u vanjsku politiku EU koja je doživjela znatan napredak u posljednjih 25 godina. Dodao je kako EU postaje i istinska obrambena organizacija zbog institucionalnih odredbi Lisabonskog ugovora, ali i u svjetlu novonastalih kriza, ilegalnih imigracija i opasnosti od terorizma. Mišljenja je kako postojeća Sigurnosna strategija EU iz 2003. nije dostatna, te je pozdravio odluku da VP Mogherini pripremi podlogu za novu Globalnu strategiju vanjske i sigurnosne politike EU do sredine 2016. pri čemu će EP dati svoj značajan doprinos putem izvješća uoči usvajanja na Europskom vijeću.

Plenković je govorio o funkcioniranju Europske službe za vanjsko djelovanje, univerzalnoj prisutnosti EU Delegacija, unapređenju konzularne zaštite, te iznalaženju balansa u zastupljenosti dilpomata iz 28 zemalja članica u službi. Kazao je da trenutno postoji 17 ESOP EU misija, pri čemu je pomorska misija na Sredozemlju najnovija a ima za cilj spriječiti ilegalne imigracije i trgovinu ljudima. Naglasio je kako je nevjerojatno da se 2014. godine svjedočilo ruskoj protupravnoj aneksiji Krima i slijedom toga novonastaloj opasnosti po globalni poredak koji je ozbiljno narušen. Plenković je zaključio kako EU treba inzistirati na poštivanju međunarodnog prava i vrijednosti na kojima je utemeljena EU i na kojima djeluje europska diplomacija.