Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 5. 2013.

Razgovori o Europi

Andrej Plenković, izabrani zastupnik u Europskom parlamentu iz Hrvatske, sudjelovao je na osmom forumu Razgovori o Europi na temu »Budućnost Europe« u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa

sabor39 s

Zajedno s Brendanom Simmsom, profesorom povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Cambridgeu, pokretačem i predsjednikom Projekta za demokratsku uniju, i Loukasom Tsoukalisom, profesorom europskih integracija na Sveučilištu u Ateni i predsjednikom Grčke zaklade za europsku i vanjsku politiku (ELIAMEP), dao je viđenje aktualnog trenutka u kojem se nalazi Europska unija kao i perspektiva njezinog daljnjeg djelovanja. Osvrnuo se i na hrvatsko pristupanje Europskoj uniji, izazove članstva i očekivanja hrvatskih građana, posebno u svjetlu nedavno održanih izbora za Europski parlament. Govorio je i o dodanoj vrijednosti koju ima hrvatsko članstvo u Europskoj uniji te o pozicioniranju Hrvatske kao nove države članice prema nizu aktualnih europskih pitanja.

U svom izlaganju Andrej Plenković govorio je također o gospodarskoj krizi koja pogađa Europu i Eurozonu, kao i o mogućim mjerama izlaska iz nje. U tom kontekstu osvrnuo se i na važan utjecaj koji europska institucionalna arhitektura ima u donošenju ključnih odluka za budućnost Europske unije, kako za gospodarska pitanjam tako i za oblikovanje zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

U tom kontekstu osvrnuo se i na zabrinjavajuće pitanje pada vjere europskih građana u europski projekt. Tomu su glavni uzroci institucionalna kriza EU iz druge polovice 2000-ih, određeni nedostaci prijašnjih krugova proširenja te sadašnja kriza u pojedinim zemljama Eurozone. To se odražava na stopu izlaznosti  europskih izbora, a pokazalo se već i na referendumu. Upravo stoga, smatra Plenković, potreban je jasan, razumljiv i nov narativ koji će građanima približiti Europsku uniju i omogućiti im da bolje razumiju važnost europskog projekta.

U svjetlu skorog pristupa Hrvatske Europskoj uniji spomenuo je također važnost toga povijesnog trenutka za našu zemlju. Istaknuo je priotom da je ona, uz Grčku, jedina koja je uspjela pritupiti Uniji samostalno, a ne kao dio šire skupine zemalja kandidatkinja. U tome vidi i potvrdu razine spremnosti Hrvatske koja će se, uvjeren je, uspješno nositi s izazovima članstva i znati iskoristiti tu veliku razvojnu mogućnost i priliku za sadašnje i buduće hrvatske naraštaje.