Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 5. 2011.

Kako komuniciramo o Europskoj uniji

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u utorak, 24. svibnja 2011. na okruglom stolu »Kako komuniciramo o Europskoj uniji: analiza Komunikacijske strategije i preporuke«, održanom u Hrvatskom saboru

Okrugli stol organizirao je GONG u sklopu projekta »EU IN Forum – povećanje razumijevanja procesa integracije i članstva u EU« sufinanciranog iz programa IPA INFO 2009 Civil Society EU, s ciljem oblikovanja preporuka za poboljšanje komunikacije o Europskoj uniji. Skup je uvodno pozdravila Avis Beneš, voditeljica Informacijskog centra Europske unije, dok je raspravu moderirala Jelena Berković, koordinatorica projekta. Renata Ivanović, stručna suradnica GONG-a, predstavila je analizu Komunikacijske strategije Vlade RH, u kojoj se osvrnula na pojedine aspekte implementacije mjera i ciljeva Strategije i njihovu povezanost s razinom informiranosti odnosno podrškom građana ulasku Hrvatske u članstvo u EU.

Državni tajnik Plenković predstavio je informacijske aktivnosti koje se u sklopu provedbe Komunikacije strategije kontinuirano odvijaju od 2001. godine, a osobito su intenzivirane u posljednjih godinu dana. Pri tome je pozdravio izrađenu Analizu ocijenivši je korisnom za uvid u javnu percepciju uspješnosti komuniciranja europskih tema i sugestije za daljnje aktivnosti. Istaknuo je nužnost uključivanja što šireg kruga društvenih skupina u informacijsku i referendumsku kampanju, naglasivši sinergijsku ulogu institucija Vlade, znanstvenih institucija strukovnih udruga i nevladinih organizacija te medija u informiranju javnosti o svim aspektima članstva u Europskoj uniji.

Na okruglom stolu sudjelovali su: saborski zastupnici Krunoslav Markovinović, Daniel Mondekar, Karolina Leaković, i Goran Beus Richenbergh, mr. sc. Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske, Mirjana Juričić, sutkinja Upravnog suda, Nada Zgrabljić Rotar, predsjednica Programskog vijeća HRT-a, prof. dr. sc. Damir Grubiša, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti, Davor Dubravica, načelnik Sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa, ddr. sc. Tena Perišin, docentica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i izaslanica glavne urednice HTV-a, Mislav Togonal, zamjenik glavnog urednika HR-a, Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Sandra Benčić, voditeljica Kuće ljudskih prava i drugi.