Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 30. 6. 2015.

Okrugli stol o antikorupcijskoj politici u Ukrajini i Moldovi

Andrej Plenković, predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove, sudjelovao je na panelu o reviziji Istočnog partnerstva s posebnim osvrtom na antikorupcijske politike u Ukrajini i Moldovi u organizaciji Centra za europsku politiku

Plenković je u svom izlaganju istaknuo kako je za Ukrajinu i Moldovu, kao ranije za zemlje Višegradske skupine, iznimno važna i prioritetna borba protiv korupcije na svim razinama, te reforma pravosuđa i državne uprave. EU i Europski parlament će pružati punu podršku kao i do sada. U tom kontekstu spomenuo je kako će zajedno s članovima Parlamentarnog odbora za pridruživanje i s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom boraviti u Ukrajinu gdje će se potpisati Memoranduma o razumijevanju između Europskog parlamenta i Vrhovne Rade. Plenković je naglasio kako je to iznimno bitno zbog harmonizacije zakonodavstva. Dodao je kako je osnovan Odbor za suzbijanje korupcije koji se sastoji od specijalnih timova u policiji i sudstvu, a koji će raditi na procesuiranju osoba i postupnom smanjenju korupcije. Istovremeno je naglasio kako je važno imati dobru suradnju s civilnim društvom, jer se na taj način dobivaju dobre i prave informacije s terena, a važna je financijska potpora nevladinim udrugama.

Ostali sudionici panela bili su Dirk Schuebel, voditelj Odjela u Europskoj službi za vanjske poslove, Vincent Rey, zamjenik voditelja jedinice za Istočno susjedstvo, Anita Sobják, istraživač u Poljskom institutu za međunarodne poslove i Zsuzsanna Végh, istraživač u Centru za studije proširenja EU.