Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 7. 2015.

»Vjerodostojno za europsku Hrvatsku!«

U posebnom prilogu Večernjeg lista objavljen je rezime aktivnosti potpredsjednika Odbora za vanjske poslove EP-a Andreja Plenkovića te drugih zastupnika hrvatske EPP delegacije u EP u prvih godinu dana rada u sazivu Europskog parlamenta 2014–2019.

Nakon pobjede koalicijske liste HDZ-a i partnera koju sam predvodio na izborima za Europski parlament u svibnju 2014., provodim izborni program HDZ/EPP-a i emancipiram teme koje utječu na građane i poziciju Hrvatske u EU, te pridonosim kreiranju zakona i politika na europskoj razini. Redovito podupirem kandidate HDZ-a na županijskim i lokalnim izborima.

Potpredsjednik sam Odbora za vanjske poslove. Kao prvi hrvatski zastupnik na takvoj dužnosti u EP fokusiran sam na pozicioniranje vanjske politike EU u novim globalnim okolnostima, te zaštitu europskih vrijednosti i međunarodnog prava. Izabran sam i za predsjednika Izaslanstva EP-a u Parlamentarnom odboru za pridruživanje između EU-a i Ukrajine, a predvodio sam i Promatračku misiju EP-a tijekom parlamentarnih izbora u Ukrajini u listopadu 2014. Zadužen sam i za potporu izgradnje institucionalnih kapaciteta Vrhovne Rade u europskim poslovima. Zalažem za snažnu političku i financijsku pomoć Ukrajini u europskim reformama, a u sigurnosnom pogledu sugeriram korisna iskustva RH iz mirne reintegracije Podunavlja 1998.  

Zamjenski sam član Odbora za proračun, Odbora za ustavna pitanja i Odbora za ribarstvo. Sudjelujem u radu izaslanstava za odnose s državama Magreba, Unijom za Mediteran i EURONEST-om, kao i u skupinama za osobe s invaliditetom, za mala i srednja poduzeća i za vino. Izvjestitelj sam u sjeni za Izvješće »Transparentnost, pouzdanost i integritet institucija EU-a«. U ožujku 2015. usvojeno je moje Izvješće o mobilizaciji milijun eura iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji belgijskoj regiji Hainaut. Održao sam brojne govore na plenarnim sjednicama Parlamenta te uputio niz pitanja Komisiji o programu ERASMUS+, vanjskoj politici, problemu osoba s invaliditetom u zračnom prometu, ukidanju ograničenja na slobodu kretanja radnika iz Hrvatske itd.

Autor sam Rezolucije EP-a iz studenoga 2014. koja je osudila Šešeljevu ratno-huškačku retoriku nakon puštanja iz Haaga, prozvala Srbiju zbog neadekvatne političke i pravne reakcije te pozvala MKSJ da preispita svoju odluku - što je Žalbeno vijeće i učinilo te zatražilo njegov povratak u Haag. Podržao sam usvajanje rezolucija o napretku zemalja Jugoistočne Europe, pri čemu smo nizom amandmana upozorili na prava hrvatske manjine i provođenje europskih reformi, te posebno inzistiramo na jednakopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Snažno sam se založio da se Rezolucijom EP iz ožujka 2014. pozove srbijanske vlasti da, u suradnji s Komisijom i susjednim državama, razmotre Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. 

Nastojim promovirati hrvatsku kulturu i identitet. Organizirao sam komemoraciju u EP povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Povodom 23. obljetnice međunarodnoga priznanja Hrvatske organizirao sam u Strasbourgu projekciju filma »Otto von Habsburg i Hrvati«, te ugostio predsjedništvo Hrvatske paneuropske unije. Početkom svibnja 2015.  sam u EP organizirao izložbu fotografija »300. obljetnica Sinjske alke«, te doveo 60-ak članova Viteškog alkarskog društva Sinj i klapu Sinj. Kao potpredsjednik neformalne skupine Pomirba europske povijesti ugostio sam u svibnju hrvatske stručnjake u Bruxellesu na predstavljanju projekta "Justice 2.0".

U listopadu 2014. u suradnji s Dubrovačko-neretvanskim županom Dobroslavićem i kolegicom Šuicom suorganizirao sam i konferenciju ,,Uloga regija u provedbi EU Strategije za Jadransko-jonsku regiju''. U prosincu 2014. bio sam domaćin za 60-ak predstavnika Splitsko-dalmatinske i Vukovarsko-srijemske županije u Bruxellesu, koji su se susreli i s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom. Tom prigodom sam organizirao i konferenciju "Sinergija strategija EU za Dunavsku i Jadransko-jonsku regiju". Suorganizirao sam i dolazak hrvatskog šahovskog velemajstora Davorina Kuljaševića u EP povodom ekshibicijske simultanke sa šahovskim klubom EU institucija u rujnu 2014.

Sudjelovao sam u nizu stručnih konferencija i predavanja u suradnji s državnim institucijama, fakultetima, komorama, udrugama, poduzetnicima i mladima kako bi ih bolje povezao s gospodarskim i socijalnim prednostima članstva u EU. U mom uredu u Bruxellesu boravio je velik broj mladih stažista, koji stječu znanja kako bi u budućnosti pridonijeli europskim ambicijama Hrvatske.

Članak objavljen u Večernjem listu