Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 6. 2015.

O položaju mladih u Hrvatskoj za program France 24

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP Andrej Plenković sudjelovao je u emisiji o zapošljavanju mladih, mobilnosti i programima EU za mlade, koja se emitirala na francuskoj i engleskoj verziji programa France 24

Plenković je vodio razgovor s mladim francuskim državljaninom hrvatskog podrijetla Adrianom Radovicem, dok su u drugom dijelu emisije sudjelovali zastupnik u EP Davor Škrlec i mlada pravnica Karla Ressler.

Govoreći o nezaposlenosti mladih, Plenković je istaknuo da u Hrvatskoj postoji niz deficitarnih zanimanja koja nedostaju na tržištu. Zato je potrebno provesti reformu koja bi efikasnije povezala obrazovni sustav  s realnim potrebama tržišta rada.

Istaknuo je da se velika prilika mladima otvara kroz novi instrument Komisije Jamstvo za mlade. Rekao je da se Hrvatska treba usredotočiti na kvalitetno iskorištavanje preko 132 milijuna eura dostupnih sredstava za mlade, budući da je RH sa 45% treća po nezaposlenosti mladih u EU.

Pozitivnim je ocijenio rastući trend dvosmjernog procesa mobilnosti mladih, koji iz RH provode dio studija u inozemstvu, ali i mladih koji sve više dolaze u RH.

Na pitanje o rješavanju svih oblika korupcije u hrvatskom društvu, Plenković je poručio da će za potpuno iskorijenjivanje korupcije biti potrebna promjena mentaliteta u društvu, te suradnja svih razina vlasti u otkrivanju nedjela.