Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
.Zagreb | 10. 6. 2015.

Za Dnevnik HTV-a o prednostima TTIP-a za Hrvatsku

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković tijekom gostovanja u Dnevniku HTV-a govorio je o gospodarskim prednostima Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulganja između EU-a i SAD-a te odgodi glasanja u EP o prijedlogu rezolucije o preporukama Komisiji o TTIP-u. Gostovao je i zastupnik Tonino Picula.

Zastupnik Plenković je rekao da se o TTIP-u pregovara nekoliko godina, te je sporazum dobar za gospodarstva EU, ali i Hrvatske.

Naglasio je da je prijedlog rezolucije EP-a, o čijem je sadržaju glasovanje odgođeno, trebao dati dodatne smjernice Europskoj komisiji koja je nadležna za vođenje trgovinskih pregovora, vodeći računa o mandatu koji je Komisija dobila od država članica na razini Vijeća.

Poručio je da će Sporazum osigurati gospodarski rast, što može pomoći Hrvatskoj da se poveća BDP za više od 0,1 posto, koliko je objavio Eurostat. Korist će osjetiti mala i srednja poduzeća, a očekuje se i veća trgovinska razmjena sa SAD-om.

Upozorio je na manjak transparentnosti u procesu pregovora zbog čega se stvorio niz strahova. Stoga treba vrlo jasno kazati hrvatskoj javnosti da ne treba brinuti o genetski modificiranim organizmima ni snižavanju standarda hrane ispod razine koja postoji u EU.

Ocijenio je vrlo bitnim dogovor o mehanizmu rješavanja sporova između ulagača i država, kako bi se ulagači mogli osigurati da će imati pravo na međunarodnu arbitražu ako ih država dovode u nepovoljan položaj administrativnim odlukama.

U svakom slučaju, TTIP će pridonijeti gospodarskom rastu u Hrvatskoj, rastu BDP-a i zaposlenosti te većoj trgovinskoj razmjeni Hrvatske i SAD-a, zaključio je Plenković.