Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 10. 6. 2015.

Iskustva hrvatskih EPP zastupnika o prve dvije godine članstva u EU

Radna skupina Paneuropske unije Europske pučke stranke u Strasbourgu obilježila je dvije godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Na poziv austrijskog zastupnika Paula Rübiga, zastupnik Andrej Plenković je zajedno s kolegicama Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić, Marijanom Petir te kolegom Davorom Stierom, kao članovi hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu, govorio o iskustvima rada u Europskom parlamentu i učincima dvogodišnjeg članstva Hrvatske u EU.

Pred stotinjak sudionika konferencije, predsjednica hrvatske delegacije Dubravka Šuica naglasila je ciljeve koje hrvatski zastupnici Europske pučke stranke provode kroz svoj rad u odborima, a to su gospodarski rast i zapošljavanje, korištenje europskih fondova, ulaganja i razvoj u infrastrukturu u Hrvatskoj i njezino povezivanje s EU-om (Jadransko-jonska autocesta, Pelješki most i koridor Vc Budimpešta - Jadran), skrb za obitelj i mlade, posebno za mlade koji su bez posla - tema kojoj je posebno posvećena Dubravka Šuica i kojoj daje poseban naglasak u svom radu u Odboru - kao i promocija hrvatskog jezika, kulture, baštine i tradicije u Europskom parlamentu, te povezivanje jugoistočne Europe s EU, osobito briga za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ivana Maletić, stručnjakinja za ekonomiju i financijska pitanja u hrvatskoj delegaciji, ukazala je da je Hrvatska ulaskom u EU ušla i u dvije vrlo zahtjevne procedure: Proceduru prekomjernog deficita i Pretjeranih makroekonomskih neravnoteža. To je upozorenje da se reforme u Hrvatskoj moraju hitno provesti. Ne može Europska unija za nas odraditi unaprijeđenje i modernizaciju sustava te poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti. Zastupnica je upozorila i na loše povlačenje novca iz Europskih fondova, istaknuvši da je to još jedna propuštena prilika koju Vlada nije iskoristila za gospodarski rast i razvoj Hrvatske.

Marijana Petir je rekla da se suradnjom i dijalogom može postići puno za dobrobit naših građana a kao primjer je navela obeštećenje koje je izborila za proizvođače jabuka i mandarina kao i subvencije koje je osigurala za zdrave obroke mlijeka i voća za djecu u hrvatskim školama. Petir je zahvalila zastupnicima koji su podržali njenu incijativu za uspostavu Alpe-Adria regije slobodne od Gmo-a. Rekla je da je posebno ponosna  jer je njeno zauzimanje za zaštitu ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića dalo rezultate te je on nakon 5 godina napokon u Hrvatskoj.

Potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Andrej Plenković kazao je da su se hrvatski zastupnici svojim radom protekle dvije godine "vjerodostojno pozicionirali u Europskom parlamentu, te su hrvatskim građanima približili rad europskih institucija". "Želimo podijeliti naše iskustvo pregovora i ulaska u EU i pomoći našim susjedima, ali isto tako vodimo računa o ispunjavanju svih mjerila za članstvo", naglasio je Plenković te dodao kako se kao predsjednik Izaslanstva EP za Ukrajinu intenzivno bavi odnosima Bruxellesa i Kijeva zagovarajući hrvatska iskustva mirne reintegracije Podunavlja.

Davor Ivo Stier, koordinator Europske pučke stranke u Odboru za razvoj rekao je da su hrvatski zastupnici "pomogli formiranju europskih politika". Stier je dodao kako u ovoj europskoj godini  razvoja iskustva iz procesa proširenja mogu biti na korist i politici razvoja.

Raspravu je pratilo 20-ak zastupnika iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Estonije, Slovačke, Češke. Tako je estonski zastupnik Tune Kelam hrvatske zastupnike pohvalio: "Vi ste moj 'Dream team', ekipa snova, najdraži ste mi kolege i to ne slučajno. Svugdje ste prisutni, šaljete amandmane, javljate se za riječ, sudjelujete u gotovo svim odborima, vrlo ste aktivni". Slovački zastupnik Eduar Kukan: "Skidam šešir, moj duboki naklon mojim hrvatskim kolegicama i kolegama. Dvije godine nisu dugo vremena, ali vi ste u EP unijeli sebe i svim svojim snagama i umijećem pridonijeli procesu odlučivanja."