Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 5. 2013.

Susret s ministrima Repentinom i Linkom

Andrej Plenković je u svojstvu člana Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske integracije i izabranog zastupnika u Europskom parlamentu sudjelovao na sastancima francuskog ministra europskih poslova Thierrya Repentina i državnog ministra i povjerenika za njemačko-hrvatsku suradnju u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Michaela Linka s članovima Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske integracije i sa zastupnicima Hrvatskog sabora u Europskom parlamentu

sabor38 s

Tom je prigodom u svojemu uvodnom govoru izrazio zadovoljstvo zajedničkim političkim sastankom dvojice ministara. Suradnja Francuske i Njemačke važna je od samih početaka europskog projekta sve do danas. Podrška Njemačke i Francuske bila je važna i za Hrvatsku, posebice u kontekstu metodologije na kojoj se temeljio pregovarački proces s Europskom unijom, istaknuo je Plenković. 

Sugovornici su također načeli temu njemačke ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Državni ministar i povjerenik za njemačko-hrvatsku suradnju u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Michael Link podsjetio je da se Njemačka nalazi „nadomak cilju“ kada je riječ o ratifikaciji hrvatskog ugovora. U Bundestagu se ratifikacija očekuje ovaj tjedan, a prema proceduri za nekoliko tjedana i u Bundesratu, podsjetio je Link.

Francuski ministar europskih poslova Thierry Repentin istaknuo je da je Hrvatska tijekom zahtjevnoga pregovaračkog procesa uložila mnogo napora da bi ispunila sve zadane obveze i 1. srpnja ove godine postala punopravna članica Unije. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji ima i simbolično značenje za zemlje regije, što može pridonijeti učvršćenju mira i stabilnosti na ovom području, dodao je Repentin.

U nastavku se razgovaralo o temama vezanima za predstojeće aktivnosti Hrvatske kao punopravne članice Europske unije. Od Hrvatske se očekuje da aktivno sudjeluje u svim važnim političkim odlukama Europske unije, potvrdili su ministri Link i Repentin. U prvom će redu Hrvatska u predstojećem razdoblju odlučivati o članstvu u eurozoni i raditi na ispunjavanju standarda za ulazak u Schengenski prostor, dodali su Link i Repentin.

Bilo je također riječi o Višegodišnjem financijskom okviru 2014–2020. te o mogućnostima za apsorpciju financijskih sredstava iz europskih fondova.