Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 10. 6. 2015.

Ograničenje slobode kretanja radnika iz Hrvatske

Zastupnik Andrej Plenković uputio je prioritetno pitanje Vijeću u vezi slobode kretanja radnika iz Republike Hrvatske

U svom upitu Plenković je istaknuo kako se u Izvješću Europske komisije od  29. svibnja 2015. upućenom Vijeću o djelovanju prijelaznih mjera povezanih sa slobodnim kretanjem radnika iz Hrvatske jasno pokazalo da se ova temeljna sloboda, zajamčena europskim pravom, može početi u potpunosti ostvarivati bez ikakve opasnosti za ekonomske interese ostalih država članica. Dodao je i kako s manje od 0,1 % ukupne radne snage u EU-27 hrvatski radnici ni na koji način ne predstavljaju ugrozu za tržišta rada ostalih država članica te kako Izvješće ujedno pokazuje da se radi o vrlo niskim migracijskim kretanjima malog broja mlade i visoko obrazovane radne snage u sektorima u kojima specijalizirani radnici manjkaju.

Naveo je kako je Hrvatska danas država članica EU prema čijim se državljanima sloboda kretanja primjenjuje vrlo ograničeno. Naime, 13 država članica koje su u prvoj dvogodišnjoj fazi ograničavale slobodu kretanja hrvatskih radnika do 30. lipnja 2015. individualno odlučuje o produljenju privremenih mjera. Stoga je Plenković istaknuo kako Vijeće treba objektivno sagledati djelovanje odnosno samu potrebu prijelaznih mjera kao limitiranih odstupanja od temeljnog načela slobode kretanja radnika.

Slijedom navedenog, Plenković je upitao hoće li Vijeće temeljem Izvješća i analize Komisije, ali i prakse Europskog suda o restriktivnom tumačenju odstupanja od temeljnih sloboda, poslati političku poruku državama članicama da osiguraju temeljnu slobodu kretanja radnika i za državljane Hrvatske.