Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kijev | 3–4. 6. 2015.

Plenković glavni govornik na Forumu civilnog društva Istočnog partnerstva

Na poziv Foruma civilnog društva Istočnog partnerstva, predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji "Towards a Security Agenda for the Eastern Partnership" koja je okupila 60-ak eksperata iz članica EU i država Istočnog partnerstva.

Kao član Parlamentarne skupštine Euronesta, zastupnik Plenković vodi kontinuirani dijalog s predstavnicima nevladinih udruga i akademskih institucija u zemljama Istočnog partnerstva (Ukrajina, Moldova, Gruzija, Armenija, Azerbajdžan i Bjelorusija).

Plenković je održao uvodni govor na otvaranju konferencije te istaknuo glavne multidimenzionalne izazove za vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku EU u kontekstu promišljanja nove politike europskog susjedstva. Osudio je noćašnje kršenje primirja od strane pobunjenika u oblasti Donjecka. Kazavši kako je Ukrajina žrtva agresije od strane Rusije koja je protivno međunarodnom pravu anektirala Krim, te pomaže pobunjenike u privremeno okupiranim područjima Donbasa, Plenković je ponovio da EU podržava teritorijalni integritet Ukrajine te da će politika restriktivnih mjera biti nastavljena sukladno provedbi Sporazuma iz Minska. Upozorio je na neprihvatljivu politiku Moskve koja zamrznutim ili aktivnim sukobima te hibridnim ratom destabilizira svoje susjedstvo narušavajući odnose s EU i NATO-om i kršeći temeljne postulate globalnog poretka koji se gradio proteklih 70 godina.

Osvrnuo se na zaključke Sastanka na vrhu u Rigi i rekao kako su diferencijacija i fleksibilnost ključni aspekti revidirane politike susjedstva koju će povjerenik Hahn predstaviti najesen. Dodao je kako će i Europski parlament usvojiti izvješće te dati svoj doprinos reformi politike susjedstva koja je ključna za vjerodostojnost vanjske politike EU. Plenković je predstavio inicijalne planove za reviziju Europske sigurnosne strategije koja će se odvijati ove i iduće godine s ciljem stvaranja nove Europske vanjske strategije na temelju združenog pristupa (ZSOP, protuterorizam, razvojna i humanitarna pomoć, energetika i klimatske promjene, trgovinska politika, kibernetička sigurnost, migracije itd.) u bitno promijenjenim globalnim okolnostima.

U tom kontekstu osvrnuo se na rad promatračkih i savjetodavnih misija EU u Ukrajini, Gruziji i Moldovi, te dodao kako mu se čini da se u ovom trenutku nisu stekli preduvjeti u državama članicama EU za pokretanje ZSOP misije u Ukrajini koju zagovara ukrajinska vlada, već se prioritetno stavlja naglasak na rad Specijalne promatračke misije OESS-a. Plenković je naglasio da Ukrajina usporedno vodi dva vrlo zahtjevna procesa: vodi obrambeni rat i provodi europske reforme na temelju Sporazuma o pridruživanju. Zaključio je kako u tom procesu ima snažnu političku i financijsku podršku EU i Europskog parlamenta. Dodao je da u svom radu kontinuirano prenosi recentna iskustva Hrvatske u mirnoj reintegraciji Podunavlja 1998. te iz EU-pristupnog procesa koja su dragocjena i primjenjiva u Ukrajini, a posebno u pogledu izgradnje institucija, jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije te ekonomskog upravljanja.

U Kijevu je Plenković razgovarao sa supredsjedateljem Parlamentarnog odbora za pridruživanje i zastupnikom u Vrhovnoj Radi Ostapom Semerakom, predsjednicom Izaslanstva u Vrhovnoj Radi za odnose s NATO-om Ivankom Klimpuš-Tsintsadze, te veleposlanikom EU Janom Tombinskim i veleposlanikom RH Tomislavom Vidoševićem.