Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 28. 5. 2015.

Dnevnik 3 HTV-a o radu Platforme europskog sjećanja i savjesti

U Dnevniku 3 HTV-a emitiran je prilog o konferenciji koja je organizirana u Europskom parlament na inicijativu neformalne skupine Pomirba europske povijesti, čiji je potpredsjednik zastupnik Plenković. Predstavljen je projekt "Justice 2.0", koji je izradila »Platforma europskog sjećanja i savjesti« o međunarodnoj pravdi za zločine komunizma.

Potpredsjednik neformalne skupine ''Pomirba europske povijesti'' Andrej Plenković u izjavi za HTV je istaknuo da sudionici konferencije žele dati doprinos da se rasvijetle zločini iz totalitarnih sustava i da dođe do ključne europske ideje - pomirbe.

Okupljenima su se obratili i povjerenik u EK za obrazovanje, kulturu, mladež i sport Tibor Navracsics, te predsjednica neformalne skupine "Pomirba europske povijesti" Sandra Kalniete.

Plenković je na predstavljanje projekta pozvao četvero gostiju iz Hrvatske: predsjednicu Udruge za demokraciju i aktivno sjećanje Višnju Starešinu, predsjednika Hrvatskoga Helsinškoga odbora za ljudska prava Ivana Zvonimira Čička, člana Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva Antu Belju i predsjednika Hrvatskoga vijeća za toleranciju i pomirbu Vladimira Gredelja.