Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 5. 2015.

Intervju za portal Politika 24

Potpredsjednik odbora za vanjske poslove EP Andrej Plenković u intervjuu za portal Politika 24 osvrnuo se na krizu u Makedoniji te političke poruke Rezolucije EP-a o napretku BiH

Plenković je ocijenio poražavajućim da Makedonija još uvijek nije otvorila pristupne pregovore s EU, usprkos tome što je 2000. godine na Zagrebačkom sastanku na vrhu parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Stoga je frustracija koja proizlazi iz takve blokade sigurno jedan od uzroka recentnih zbivanja u Makedoniji. Smatra da bojkot rada Sobranja koji provodi opozicija ne može biti sredstvo političke borbe, dok bi s druge strane vladajući VMRO-DPMNE trebao demonstrirati političku odgovornost. U tom smislu, velika je odgovornost na Europskoj uniji da doprinese održivoj stabilizaciji zemlje i omogući ponovno pokretanje makedonskog europskog puta.

Plenković je naglasio da je nedavno usvojena Rezolucija EP-a o BiH snažan poticaj vlastima u BiH jer potvrđuje, slijedom britansko-njemačke inicijative, novi pristup EU, koji u prvi plan stavlja provedbu gospodarskih i socijalnih reformi. Dodao je da se zajedno s kolegama kroz niz amandmana na rezoluciju snažno založio za jednakopravnost svih triju naroda i ubrzani europski put BiH.

Napomenuo je da Rezolucija poziva sve političke aktere u BiH da prigodom razgovora o ustavnoj reformi u BiH vode računa o načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti te legitimne zastupljenosti. Također, Rezolucija traži od vlasti u BiH da osiguraju televizijski kanal i na hrvatskom jeziku kao dio javnog RTV sustava u Bosni i Hercegovini.

Poručio je da se za BiH velika prilika otvara stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. lipnja o.g. Pritom je ponovio da hrvatski zastupnici u EP kontinuirano drže BiH visoko na dnevnom redu, te se zalažu za europski put cjelovite BiH.

U takvom kontekstu smatra da je izuzetno značajno što će poruku mira i zajedništva vjernicima katoličke vjeroispovijesti i svim građanima BiH 6. lipnja u Sarajevu uputiti papa Franjo.