Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 5. 2013.

»Nova članica: Hrvatska – Različiti pogledi, zajednička budućnost?«

U povodu Europskog tjedna novoizabrani hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu  Andrej Plenković sudjelovao je u javnoj raspravi u zagrebačkom Novinarskom domu koju je organiziralo predstavništvo njemačke zaklade Heinrich Böll, a otvorio šef Delegacije EU u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren

sabor37 s

Na panelu "EU - Kakva vijest za demokraciju ili koje smo lekcije naučili u pristupnom procesu?", na kojem su također sudjelovali Srđan Dvornik, publicist, aktivist i konzultant, te Jelena Berković iz GONG-a, Andrej Plenković je govorio o transparentnosti procesa pregovora. Podsjetio je da je Vlada, unatoč proširenom ali krivom dojmu da su pregovori bili netransparentni, sva pregovaračka stajališta usvajala tek nakon provedene rasprave u Hrvatskom saboru, u okviru Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Istaknuo je također da nijedna zemlja nije brže od Hrvatske objavila kompletnu vlastitu pregovaračku dokumentaciju, budući da je to Hrvatska učinila već 1. srpnja 2011, to jest samo jedan dan nakon službenog dovršetka pristupnih pregovora. Štoviše taj hrvatski potez potaknuo i institucije Europske unije da i one omoguće pristup njihovoj pregovaračkoj dokumentaciji, koja je naknadno objavljena, i to brže nego ikada do sada.

Plenković je također govorio o brojnim informativnim aktivnostima poduzetim diljem Hrvatske tijekom kampanje uoči referenduma o članstvu 2010. i 2011. te u sklopu toga i o intenzivnoj suradnji s nevladinim udrugama, čiji su se brojni projekti sufinancirali iz sredstava Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. 

Osvrnuo se također i na prve europske izbore u Hrvatskoj, pri čemu je ocijenio da sadašnja Vlada snosi odgovornost za nisku izlaznost, budući da osim kampanje koju su vodile pojedine stranke ili kandidati, nadležna državna tijela nisu građanima ponudili informativnu kampanju o smislu i važnosti prvih europskih izbora, ni o ulozi i funkcioniranju Europskog parlamenta.