Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 21. 5. 2015.

Plenković za The Parliament uoči Rige

U autorskom članku za list The Parliament Magazine supredsjedatelj Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine Andrej Plenković piše o očekivanjima od Sastanka na vrhu Istočnog partnerstva u Rigi

Plenković je ocijenio da se na predstojećem Sastanku na vrhu Istočnog partnerstva trebaju osnažiti veze EU s istočnim partnerima, te pronaći odgovori na izazove tog dijela Europe u promijenjenom geopolitičkom okruženju.

U tom smislu osvrnuo se na eskalirajući sukob u Ukrajini, čiji su dijelovi teritorija okupirani ili anektirani, te na zamrznute konflikte u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Transnistriji, gdje nema pokazatelja napretka.

Ohrabrujućim smatra što su od 3. Sastanka na vrhu u Vilniusu, Ukrajina, Gruzija i Moldova potpisale Sporazum o pridruživanju s EU.

Naglasio je da je Ukrajina u fokusu EU jer predstavlja prioritetno pitanje za sigurnosnu, energetsku i vanjsku politiku EU te budućnost europske politike susjedstva. Stoga je Ukrajini pružena snažna ekonomska i financijska pomoć od EU i međunarodne zajednice, te tehnička potpora kroz Skupinu za podršku u Europskoj komisiji.

Dodao je da je svoju političku volju EU pokazala i uvođenjem restriktivnih mjera Rusiji zbog destabilizacije Ukrajine, unatoč reperkusijama za pojedine ekonomske sektore nekih država članica.

Smatra da provođenje Europske reformske agende na temelju Sporazuma o pridruživanju može poslužiti Ukrajini kao jedinstvena prilika da preokrene trendove u zemlji. Na tom putu prioriteti moraju biti snažna borba protiv korupcije, reforma pravosuđa i javne uprave te veća konkurentnost na energetskom tržištu.

Plenković je poručio da se zalaže za mirno rješenje krize u Ukrajini. U tom smislu, izrazio je nadu da će iskustva Hrvatske iz mirne reintegracije istočne Slavonije 1998. biti korisna Ukrajini u vraćanju okupiranih dijelova teritorija u ustavnopravni poredak zemlje, uz punu podršku međunarodne zajednice.

Članak u cijelosti