Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 5. 2015.

Plenković o Europskom migracijskom programu za Hrvatski radio

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković javio se iz Strasbourga u emisiju Dossier Europa Hrvatskog radija kako bi se osvrnuo na prijedlog Europske komisije o Europskom migracijskom programu

Plenković je rekao kako je pitanje Europskog migracijskog programa zbog recentnih nemilih tragedija izbjeglica na Mediteranu među najvažnijim temama na rasporedu Europskog parlamenta. Dodao je da su sve veće političke skupine u EP očitovale o programu. U ovom je trenutku ključno pitanje europske solidarnosti i odgovornosti  u rješavanju velike krize koja pogađa sjevernu Afriku te obalu Mediterana.

Nakon što su na Europskom vijeću krajem travnja izglasana trostruko veća financijska sredstva za operaciju Triton, kao nastavak operacije Mare Nostrum, u izradi je sustavan plan koji će biti predstavljen na Europskom vijeću u lipnju, a koji će ovo pitanje analizirati iz perspektive vanjske i unutarnje sigurnosti EU. U tom pogledu treba upotrijebiti sve mehanizme koji su na raspolaganju: odnosi s trećim zemljama, razvojna i humanitarna pomoć i pomoć u izgradnji institucija trećih zemalja.

Plenković drži da je vrlo bitno kako će države članice reagirati na prijedlog preseljenja i realokacije migranata. Prijedlog je izrađen na način da se pomogne državama koje su direktno na udaru i geografski najbliže te onima koje izdvajaju najviše financijskih sredstava za pomoć migrantima.

Napomenuo je kako se na sastanku Europske pučke stranke u Milanu prije mjesec dana raspravljalo o kvotama kao jednom od mogućih rješenja za zemlje najbliže izvoru migracijskih tokova. Pritom svaki novi dolazak migranata stavlja europsku solidarnost na kušnju i poziva na odgovornost europske institucije u pogledu funkcioniranja cijelog europskog projekta.