Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 20. 5. 2015.

Plenković o Sastanku na vrhu Istočnog partnerstva u Rigi

Zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o Sastanku na vrhu Istočnog partnerstva koji se održava 21-22. svibnja u Rigi.

U svom izlaganju Plenković je istaknuo kako je predstojeći Sastanak na vrhu u političkom smislu izuzetno važan za vjerodostojnost vanjske i susjedske politike EU. Pritom je naglasio kako su ključne poruke u nacrtu Deklaracije donekle rezerviranije od onih iz Vilniusa iz 2013. Smatra kako je važno da se na sastanku u Rigi, primjenjujući novi diferencirani pristup, konstatira napredak određenih zemalja na njihovom europskom putu, istaknuvši pritom tri partnerske zemlje čije su vlasti odlučne u nastavku europskog puta, a to su Ukrajina, Moldova i Gruzija.

Njihove aspiracije i želje treba poduprijeti ugovornim i financijskim instrumentima koje su nam kao EU na raspolaganju, rekao je Plenković. U tom pogledu naglasio je kako je odlučna provedba Sporazuma o pridruživanju, financijska pomoć, građenje institucija, pomoć u reformama osobito u jačanju vladavine prava te borbi protiv korupcije, moraju biti prioriteti politike EU. Dodao je kako su signali građanima partnerskih zemalja, posebice u smislu olakšavanja viznog režima bitni za percepciju EU u javnostima tih država. Nakon naših poruka proteklih godina o europskoj perspektivi pojedinih partnerskih država važno je da se u Rigi naglase ključna postignuća, a istovremeno je bitno da i susjedne zemlje partnera prihvate kako one imaju pravo samostalno i suvereno odlučivati o svojoj budućnosti, te im u toj europskoj budućnosti trebamo pružiti ruku, zaključio je Plenković.