Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 20. 5. 2015.

»NR Donjeck« i »NR Lugansk« terorističke organizacije

Veći broj zastupnika zauzeo se za uvrštenje tzv. Narodne Republike Donjecka i tzv. Narodne Republike Luganska u popis zabranjenih terorističkih organizacija

Zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković (EPP), Charles Tannock (ECR), Petras Auštrevičius (ALDE), Tunne Kelam (PPE), Antanas Guoga (ALDE), Urmas Paet (ALDE), Mark Demesmaeker (ECR), Sandra Kalniete (PPE), Michael Gahler (PPE), Karol Karski (ECR), Zdzisław Krasnodębski (ECR), Pavel Svoboda (PPE), Johannes Cornelis van Baalen (ALDE), Kaja Kallas (ALDE), Michaela Šojdrová (PPE), Marju Lauristin (S&D), Tibor Szanyi (S&D) i Gabrielius Landsbergis (PPE) uputili su 6. veljače 2015. godine zajedničko pitanje Komisiji o uvrštenju tzv. "Narodne Republike Donjecka" i "Narodne Republike Luganska" u popis zabranjenih terorističkih organizacija.

U pitanju navode kako se samoprozvane separatističke „republike“ u istočnoj Ukrajini bore protiv demokratske i međunarodno priznate ukrajinske vlade uz pomoć ljudstva i vojne opreme iz Rusije te kako zahvaljujući toj pomoći oni provode vladavinu terora nad ljudima okupiranog područja koji ne dijele njihove ciljeve i ideologiju. Pritom su dodali kako je OESS potvrdio da je nedavno granatiranje Mariupolja namjerno djelovanje usmjereno na ciljana civilna područja i stoga predstavlja ratni zločin prema međunarodnom običajnom pravu te kako uvrštavanjem tzv. „republika“ u međunarodni popis terorista ne bi imalo samo simboličku vrijednost, već bi dalo i pravnu osnovu argumentu da ruska vlada potpomaže međunarodnom terorizmu, što je zabranjeno konvencijama UN-a.

Zastupnici su upitali Komisiju hoće li Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku postaviti to pitanje na sljedećem sastanku Vijeća za vanjske poslove, pozivajući na uvrštavanje „Narodne Republike Donjeck“ i „Narodne Republiku Lugansk“ i/ili njihovih vođa u popis zabranjenih terorističkih organizacija EU-a.

U odgovoru Visoke predstavnice Mogherini od 20. svibnja 2015. stoji: "Ministri vanjskih poslova EU-a prošlog su srpnja odlučili dodatno razmotriti mogućnost da se nezakoniti oružani borci u istočnoj Ukrajini proglase terorističkim organizacijama. Države članice raspravile su o tom pitanju, ali nikakva daljnja odluka nije donesena u tom smjeru.

Da bi se subjekt mogao proglasiti sudionikom terorističkih djela nadležno nacionalno tijelo mora donijeti odluku u odnosu na dotični subjekt. Svaka odluka Vijeća da se subjekt stavi na popis terorističkih skupina mora biti donesena jednoglasno. Posljedica takve odluke bila bi zamrzavanje imovine subjekta u EU-u i sprječavanje dostupnosti sredstava iz EU-a.

U okviru mjera ograničavanja u odnosu na djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, Vijeće je 25. srpnja 2014. odlučilo zamrznuti svu imovinu „Narodne Republike Donjecka” i „Narodne Republike Luganska“ u EU-u i spriječiti im dostupnost sredstava iz EU-a."