Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 19. 5. 2015.

Plenković o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU (ZSOP)

U svom izlaganju Plenković se zahvalio izvjestiteljima na radu tijekom proteklih mjeseci, a kojem je i sam pridonio kao jedan od izvjestitelj u sjeni. Smatra kako je dobro da se tema Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU emancipira obzirom na brojne globalne krize i sigurnosne izazove koji su prisutni u svijetu, a naročito u neposrednom susjedstvu EU. U takvim okolnostima, vjerodostojnost političkog projekta EU je u pitanju ukoliko nismo učinkoviti prema krizama u području istočnog i južnog susjedstva, rekao je Plenković. Ujedno je pozdravio i osnivanje pomorske misije (NAVFOR EU) na razini Vijeća i istaknuo kako se pitanje ilegalnih migracija treba prevenirati po mogućnosti na južnoj obali Mediterana.

Plenković je upitao visoku predstavnicu Mogherini kakva su promišljanja u okviru Vijeća glede inicijative ukrajinskog ministra vanjskih poslova Klimkina koji je eksplicitno tražio moguće osnivanje Misije ZSOP-a u Ukrajini. Pritom je dodao kako se to pitanje ne može ignorirati obzirom na trenutne okolnosti, kao i korelaciju s Posebnom misijom OESS-a. Ujedno je pozdravio prijedloge u izviješćima u vezi učinkovitijeg financiranja ZSOP-a i razvijanja industrijske i tehnološke obrambene baze EU.