Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 7. 5. 2015.

Gostovanje u emisiji Iz srca Europe

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković osvrnuo se na izbore u UK, Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta u Europi te na izložbu povodom 300. obljetnice Sinjske alke koju je inicirao i organizirao u Europskom parlamentu.

O izborima u Ujedinjenoj Kraljevini

Plenković je rekao kako su prema anketama ovo neizvjesni izbori, ali da vladajući konzervativci imaju nekoliko postotaka prednosti ispred laburista. Dodao je kako se dobar rezultat očekuje i za Škotsku nacionalnu stranku. Govoreći o Brexit - kratici koja se spominje kad se spomene britansko napuštanje EU, Plenković je podsjetio da Cameron nastoji ponovo ispregovarati nadležnosti EU što nije nimalo jednostavno. Izrazio je nadu da neće doći do izlaska UK iz EU u slučaju eventualnog negativnog referenduma 2017. jer to ne bi bilo dobro ni za EU ni za UK.

O Strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta

Jedinstveno digitalno tržište odnosno Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta koju je Komisija potvrdila proteklih dana ubraja se u desetak ključnih prioriteta Junckerove Komisije, a koja treba poboljšati gospodarski rast i zapošljavanje u zemljama članicama. Internet, općenito digitalno gospodarstvo je budućnost i bitno je da se EU pozicionira na globalnoj razini, rekao je Plenković. U tom pogledu EU bi ovim trebala osigurati oko 415 milijardi eura godišnje i preko 100.000 radnih mjesta. Kada govorimo o Hrvatskoj, ona je 24. od 28. država članica po indeksu digitaliziranosti, te u tom kontekstu postoji veliki prostor za srednje i malo poduzetništvo koji svoje usluge i proizvode nude preko interneta. Naglasio je kako je jedinstveno digitalno tržište vrlo važan politički i gospodarski prioritet EU te da je bitno da se Hrvatska angažira i iskoristi sve njegove pogodnosti.

O izložbi povodom 300. obljetnice Sinjske alke

Plenković je istaknuo kako je jedan od prioriteta u izbornom programu HDZ-a za europske izbore, promidžba hrvatske kulture i identiteta. Želeći i na europskoj razini predstaviti tradiciju Alke, koja je 2010. uvrštena u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, Plenković je još protekle godine u dijalogu s VAD-om pokrenuo projekt kojeg je dovođenjem 50-ak članova VAD-a i postavljanjem izložbe fotografija koje prikazuju ključne trenutke Alke i Sinja i realizirao, te je izuzetno sretan što je mogao biti njihov domaćin u Bruxellesu. Dodao je kako je jedan od govornik na otvaranju izložbe bio prvi potpredsjednik EP-a Antonio Tajani, koji je održao izvrstan govor naglašavajući usmjerenost na naše korijene i kršćansku tradiciju. Smatra kako je izložba bila svojevrstan pogodak u sridu, odnosno lijepa uvertira u 300. Sinjsku alku.