Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 8. 5. 2015.

Na otvaranju Sajma za poslove pravnika u Rijeci

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković održao je govor na svečanom otvaranju Sajma za poslove pravnika koji je organizirao Studentski zbor Pravnog fakulteta u Rijeci. Mladim pravnicima govorio je o potrebnim kvalitetama za konkurentnost na tržištu rada.

Na otvorenju Sajma za poslove pravnika, uz zastupnika Plenkovića, sudjelovali su bivši predsjednik RH Ivo Josipović, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, predsjednik Županijskog suda u Rijeci Veljko Miškulin, prorektorica za studije Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, prodekan za stručni studij Pravnog fakulteta u Rijeci Dario Đerđa, te Gordana Jakobović ispred Hrvatske javnobilježničke komore i Nina Badurina ispred Riječkog odvjetničkog zbora.

Plenković je savjetovao mlade kolege da svoje obveze na fakultetu ispune sa što boljim ocjenama i u roku, jer tako pokazuju odliku odgovornosti koju poslodavci traže. Pritom mladi trebaju za vrijeme studija pokazati da su društveno odgovorne i kompletne osobe kroz angažman u akademskoj zajednici, političkoj sferi, kulturi, sportu ili humanitarnim djelatnostima.

Dodao je da su mladi u Hrvatskoj danas dio velikog europskog tržišta od 507 milijuna ljudi, te gotovo svaki mjesec trebaju razmišljati kako da upotpune svoje životopise kako bi bili konkurentniji drugim kolegama u EU. Plenković je rekao da je pravnička struka važna za funkcioniranje svih segmenata društva. Smatra da mladi pravnici trebaju iskoristiti širinu mogućnosti koje nudi pravo te pravovremeno prepoznati onu pravničku karijeru s kojom se najbolje mogu identificirati.

Govoreći o problemu nezaposlenosti mladih, podsjetio je da EU kroz instrument Garancije za mlade nastoji brže i kvalitetnije uključiti mlade na tržište rada da ne ostanu isključeni iz aktivnog radnog procesa. Poručio je mladima da se posvete učenju stranih jezika. Na kraju je mnogobrojnim prisutnim mladim pravnicima poželio puno uspjeha u stvaranju kontakta s poslodavcima na Sajmu za poslove, kako bi se bolje pripremili za nadolazeće razdoblje u svojim karijerama.