Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 6. 5. 2015.

Plenković na Danu regionalne suradnje u Bruxellesu

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković održao je govor na Danu regionalne suradnje u organizaciji Vijeća za regionalnu suradnju i Predstavništva Baden-Württemberga u Bruxellesu

Plenković je iskazao političku podršku nastavku procesa proširenja EU na zemlje Jugoistočne Europe uz ispunjavanje kriterija i provedbu reformi. Osvrnuo se na iskustvo ulaska Hrvatske u EU te novu metodlogiju pregovora koja se primjenjuje prema Crnoj Gori. Dodao je kako povjerenik Hahn ima važnu zadaću reformiranja europske susjedske politike o čijoj učinkovitosti ovisi i kredbilitet vanjske politike EU.

Govoreći o vrlo korisnom projektno-orijentiranom prošlogodišnjem sastanku u Berlinu i predstojećem u kolovozu u Beču, Plenković je podsjetio da se prije petnaestak godina nakon Zagrebačkog (2000.) i Solunskog (2003.) sastanka na vrhu planiralo održavati dinamiku ovakvih skupova na razini šefova država i vlada svake tri godine, ali se od toga odustalo i razina spustila na ministarsku, što je šteta. Istaknuo je kako je najvažnije da zemlje jugoistoka Europe stave naglasak na gospodarsko upravljanje kako bi se izbjegle makroekonomske neravnoteže i postigla bolja spremnost za članstvo u EU. Podsjetio je kako je po prvi puta aktualni Višegodišnji financijski okvir (2014-2020) manji od prethodnog, što je uz rezultate posljednjih parlamentarnih izbora, utjecalo i opće raspoloženje glede daljnjih proširenja EU. Regionalna suradnja kroz EU financiranje infrastrukturnih projekata bitna je sastavnica učinkovitog približavanja EU, a u tom procesu važnu ulogu ima Vijeće za regionalnu suradnju. U tom kontekstu Plenković je pozvao na što kvalitetnije korištenje EU Strategija za Dunavsku i Jadransko-jonsku regiju.

Na konferenciji su govorili povjernik za proširenje Hahn, ministri Bushati (Albanija), Crnadak (BiH), Lukšić (Crna Gora), Thaci (Kosovo), Popovski (Makedonija), državna tajnica Ninčić (Srbija), europski zastupnici Kukan, Lunaček, McAllister i Vajgl, glavni tajnik RCC-a Svilanović, šef Predstavništva Baden-Wurrtemberg Jung te niz drugih visokih dužnosnika i stručnjaka iz članica EU i država jugoistočne Europe.