Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 4. 2015.

Europu zabrinjava nedostatak reformi

U velikom intervjuu za Nacional, potpredsjednik Odbora EP-a za vanjske poslove Andrej Plenković osvrnuo se na odnose EU i Srbije u kontekstu slučaja Šešelj te amandmana na Rezoluciju EP o Srbiji u vezi srpskog zakona o širenju jurisdikcije, situaciju u Ukrajini, rezultate aktualne Vlade, gospodarski program HDZ-a te analizu vanjske politike RH.

U razgovoru s novinarom Nacionala Borisom Bilasom, zastupnik Plenković podsjetio je da je Rezolucija EP-a o Šešelju, koja je usvojena u studenome 2014. na inicijativu hrvatskih zastupnika, čvrsto osudila Šešeljev govor mržnje, izostanak primjerenog političkog i pravnog odgovora srpskih vlasti, te je pozvala Tribunal i Tužiteljstvo da preispitaju svoju odluku. Žalba Tužiteljstva i odluka Žalbenog vijeća svjedoče o utjecaju Europskog parlamenta jer u potpunosti slijede ključne poruke i pravnu ocjenu Rezolucije.

Poručio je da se Srbija mora suočiti s recentnom prošlošću, počinjenim zločinima i agresijom Miloševićevog režima na susjedne zemlje. Pritom ako želi biti vjerodostojan kandidat za članstvo u EU, o ovakvim pitanjima mora biti sasvim decidirana, a ne evazivna. Ocijenio je velikim političkim uspjehom usvajanje (EPP/HDZ/HSS) paragrafa u Rezoluciju o napretku Srbije kojim se poziva Srbiju da razmotri svoj Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, a kojim protivno međunarodnom pravu širi svoju nadležnost na teritorij svih država bivše SFRJ.

Rekao je da kao supredsjedatelj Parlamentarnog odbora za pridruživanje nastoji upozoriti širu javnost na položaj Ukrajine koja je kao žrtva agresije i nelegalne ruske aneksije Krima dovedena u situaciju samoobrane, ali i stajanja na braniku europskih vrijednosti. U kontekstu poštivanja novog mirovnog sporazuma iz Minska, naveo je da Moskva nije prekinula dotok vojne i financijske pomoći separatistima. Dodao je da je cilj restriktivnih mjera utjecati na promjenu politike Moskve, koja je odlučila biti strateški rival, a ne strateški partner EU. Stoga EU neće odustati od aktualnih mjera sve dok se Rusija u potpunosti ne počne pridržavati dogovorenog u Minsku. Napomenuo je kako je za EU prioritet i decentralizacija, mirna reintegracija te provedba Sporazuma o pridruživanju i Europske reformske agende.

Plenković drži da je vrlo dobro što je prvi posjet nove predsjednice RH bila Bosna i Hercegovina, gdje dala snažnu potporu BiH na putu prema EU, te se založila za punu ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Dodao je da nova politika EU prema BiH traži ubrzanje gospodarskih reformi i intenzivnije institucionalno približavanje EU, a ustavna reforma trebala bi se temeljiti na načelima federalizma, decentralizacije i legitimne zastupljenosti.

Naglasio je da se od aktualne Vlade očekivalo da od početka mandata pokrene strukturne reforme za smanjenje prekomjernog proračunskog manjka i pokretanje rasta, što se nije ostvarilo. Tek sada u posljednjoj godini mandata se pokušava jednokratnim mjerama ispraviti loše gospodarske rezultate. Stoga bi Europska komisija u svibnju mogla donijeti odluku o aktiviranju procedure prekomjernih neravnoteža.

Rekao je kako su rezultati europskih i predsjedničkih izbora jasan pokazatelj da je HDZ vratio povjerenje hrvatskih građana. Istaknuo je da se HDZ ozbiljno priprema za preuzimanje vlasti, te njegovi ekonomski stručnjaci, u suradnji s uglednim njemačkim IFO institutom, izrađuju sveobuhvatan gospodarski program. Prioritet će biti reforma javne uprave koja se mora prilagoditi potrebama malih i srednjih poduzetnika te pridonijeti boljoj pripremi projekata za povlačenje sredstava iz europskih fondova.

S gledišta vanjskopolitičkih reperkusija, smatra da je ministrica mogla na Vladi upozoriti na štetnost Lex Perković, što se pokazalo kao najveći propust ove vlasti i čime je narušen njen kredibilitet u EU. Dodao je da se vanjska politika nedovoljno posvetila razvijanju bližih političkih odnosa sa srednjoeuropskim i zapadnim partnerima.

Plenković je zaključio da je trenutno fokusiran na zastupnički posao u Europskom parlamentu i provođenje programa pobjedničke liste koju je predvodio na europskim izborima. Pritom želi pridonijeti uspjehu HDZ-a na parlamentarnim izborima.

Intervju u cijelosti (PDF)